Problematizirala podatke
500

Greta Thunberg: Laž je da je Velika Britanija lider u borbi protiv klimatskih promjena

B. R.
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg kaže da je "laž to da je Velika Britanija lider u borbi protiv klimatskih promjena".

Britanski premijer Boris Johnson je ranije ove godine na Klimatskom samitu izjavio da je njegova država uspjela smanjiti emisiju ugljendioksida za 42 posto ili na nivo iz 1990. godine. Međutim, Thunberg ima drugačije viđenje emisije štetnih gasova u ovoj zemlji.

Prema njenim riječima, ako se u obzir ne uzme emisija svih štetnih gasova, onda statistika izgleda mnogo ljepše. Tvrdi da nisu razmatrani podaci o zagađenju iz aviona, brodova i o zagađenju kao posljedice sagorijevanja biomase.

Smatra da je Velika Britanija, kako je kazala, veoma kreativna u računanju emisije ugljika, ali da to ništa ne znači u praksi. Prethodno navedeno je istakla na predstavljanju UNICEF-ovog izvještaja o utjecaju klimatskih promjena na djecu.

To se desilo na treću godišnjicu globalnog školskog štrajka protiv klimatskih promjena "Petkom za budućnost", a koji je upravo inicirala Thunberg. U izvještaju je naglašeno da jedna milijarda od 2,2 milijarde djece živi u područjima koja su u "ekstremno visokom riziku" od klimatskih kriza.

Među najugroženijima su ona koja žive u Centralnoafričkoj Republici, Čadu, Nigeriji, Gvineji i Gvineji Bisao. To je slučaj bez obzira što se u ovim zemljama emituju male količine ugljendioksida.

Thunberg je potcrtala da se, kako je rekla, ne smije dopustiti nastavak nepravde.

"Nemoralno je da najviše i najgore pate države koje su najmanje odgovorne", ocijenila je.

Prema pisanju Sky Newsa, ovaj izvještaj je upozorenje pred još jedan klimatski samit koji bi u novembru ove godine trebao biti održan u Glasgowu. Očekuje se da će se na njemu tražiti drastično reduciranje ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima.