|

Greta Thunberg će oploviti Atlantik u jahti bez tuša i toaleta

Greta Thunberg će oploviti Atlantik u jahti bez tuša i toaleta
39
F
FENA
13.8.2019. u 17:12
60
komentara
39

dijeljenja
Švedska tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u srijedu će isploviti za New York, prelazeći Atlantik u jahti koja nema tuša ni toaleta, kako bi se pridružila protestima u Sjedinjenim Državama i učestvovala na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija.
Kako bi izbjegla putovanje zrakom, Thunberg će krenuti na svoje transatlantsko putovanje u jahti dugoj 18 metara, Malizia II, opremljenoj samo solarnim panelima i podvodnim turbinama koje proizvode energiju za plovilo, u cilju putovanja s nultom emisijom ugljika.

"Mogla bih osjetiti morsku bolest i to neće biti ugodno, ali mogu živjeti s tim", izjavila je Thunberg za BBC TV u Plymouthu, u jugozapadnoj Engleskoj, odakle bi trebala krenuti u srijedu popodne.

Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE) Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)


"To će biti uistinu teško, ali moram da mislim da su to samo dvije sedmice i nakon toga se mogu vratiti svakodnevnim obavezama", izjavila je 16-godišnja Thunberg koja će biti u pratnji oca Svantea i kamermana na putu.

U ovom je mjesecu kapetan jahte izjavio Reutersu da će tinejdžerska aktivistica, koja je postala uzor mladim demonstrantima koji se zalažu za zaštitu okoliša, suočiti s izazovnim putovanjem u jahti namijenjenoj za brzo putovanje, a ne luksuz.

U jahti nema tuša ni toaleta - ljudi na palubi morat će da koriste samo plave kante.

"To što Greta kreće na tu izazovnu plovidbu u trkaćem brodu s nultim komforom istinski pokazuje njenu predanost cilju i to koliko je spremna da iskušava sebe", izjavio je kapetan Boris Herrmann Reutersu.

Kazao je da će oni pokušati da učine to putovanje što je moguće više bezbolnijim.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


"To što ste izabrali da ne koristite avion neće umanjiti vaš vlastiti udio u emisiji ugljika, nego također šalje signal drugim ljudima oko vas da je klimatska kriza realnost", navela je Thunberg.

Kada stigne, ona će se pridružiti Klimatskom akcionom samitu u New Yorku u septembru i konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Santiagu u Čileu u decembru.

"Moj govor u UN-u neće promijeniti situaciju, ali ukoliko mogne pomoći u stvaranju svjesnosti, onda mislim da bi zajednički mogli pokušati stvoriti promjene", izjavila je Thunberg tokom posjete njemačkom protestu protiv rudnika uglja u petak.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...