{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Greste stigao u Australiju: 400 puta sam u 400 dana zamišljao ovaj trenutak

4.2.2015. u 17:07
0
3
Greste stigao u Australiju: 400 puta sam u 400 dana zamišljao ovaj trenutak
0
 
Peter Greste, novinar Al-Jazeere, koji je bio u egipatskom zatvoru 400 dana, stigao je danas u rodnu Australiju. U Brisbaneu se sastao s prodicom nakon toliko vremena, a dao je izjavu i okupljenim novinarima.
Greste je uhapšen u 2013. godini zajedno sa još dvojicom kolega sa Al-Jazeere, a optuženi su da su širili dezinformacije te da su pomagali zabranjenom Muslimanskom bratstvu.

Pritvaranje novinara Al-Jazeere je izazvalo masovno negodovanje i proteste, prije svega novinara, a onda i drugih ljudi širom svijeta.

Presostala dvojica, Muhamed Fahmy i Baher Muhamed, su ostali u zatvoru, a Fahmy se u međuvremenu odrekao egipatskog državljanstva.

"Fantastično je napokon biti kod kuće, apsolutno fantastično. Ovo je trenutak koji sam provrtio u glavi najmanje 400 puta u tih 400 dana.

"Ako je ispravna stvar za mene da budem oslobođen, onda je ispravna i za sve druge da budu oslobođeni. Egipat sada ima priliku pokazati da pravda ne zavisi od toga kojeg su državljanstva zatvorenici", izjavio je Greste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: