Svijet
0

Greste stigao u Australiju: 400 puta sam u 400 dana zamišljao ovaj trenutak

Klix.ba
Peter Greste, novinar Al-Jazeere, koji je bio u egipatskom zatvoru 400 dana, stigao je danas u rodnu Australiju. U Brisbaneu se sastao s prodicom nakon toliko vremena, a dao je izjavu i okupljenim novinarima.

Greste je uhapšen u 2013. godini zajedno sa još dvojicom kolega sa Al-Jazeere, a optuženi su da su širili dezinformacije te da su pomagali zabranjenom Muslimanskom bratstvu.

Pritvaranje novinara Al-Jazeere je izazvalo masovno negodovanje i proteste, prije svega novinara, a onda i drugih ljudi širom svijeta.

Presostala dvojica, Muhamed Fahmy i Baher Muhamed, su ostali u zatvoru, a Fahmy se u međuvremenu odrekao egipatskog državljanstva.

"Fantastično je napokon biti kod kuće, apsolutno fantastično. Ovo je trenutak koji sam provrtio u glavi najmanje 400 puta u tih 400 dana.

"Ako je ispravna stvar za mene da budem oslobođen, onda je ispravna i za sve druge da budu oslobođeni. Egipat sada ima priliku pokazati da pravda ne zavisi od toga kojeg su državljanstva zatvorenici", izjavio je Greste.