Afganistan
0

Greškom ubijen Karzaijev rođak

SRNA
Hamid Karzai (Foto: AP)
Hamid Karzai (Foto: AP)
Rođak afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija greškom je ubijen u akciji snaga NATO-a na jugu Afganistana, izjavili su danas zvaničnici.

Yar Mohammad Khan nastradao je u noćašnjoj raciji u svojoj kući u okrugu Dand, nedaleko od Kandahara. NATO je saopštio da vodi istragu o ovom incidentu, prenosi BBC.

Stotine Afganistanaca izašle su na ulice glavnog grada Kabula prošle sedmice kako bi izrazili protest povodom civilnih žrtava u akcijama stranih snaga.

"Operacije su izvođene nedaleko od njegove kuće. On je ubijen greškom, nije bio meta", izjavio je Ahmad Vali Karzai, brat afganistanskog predsjednika i šef administracije provincije Kandahar.

Ubijeni muškarac nije blizak predsjednikov rođak, ali je u srodstvu sa njim i njegovim ocem.

Karzaijev portparol rekao je da je predsjednik "veoma tužan", jer je poznavao ubijenog čovjeka, pošto obojica potiču iz istog sela.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je Karzai oštro protestovao zbog nedavne pogibije devetorice dječaka u akciji američke vojske u istočnoj provinciji Kunar.
U Afganistanu je prošle godine ubijen rekordno veliki broj civila - više od 2.700, što je za 15 posto više nego prethodne godine.