Svijet
0

Greenspan: Rat u Iraku vodi se zbog nafte

FENA
Bivši predsjednik središnje banke SAD-a - Federalnih rezervi (FED) - Alan Greenspan, koji je s dužnosti otišao početkom 2006., nakon 18 godina provedenih na čelu te institucije, u svojoj novoj knjizi navodi kako je "nafta glavni razlog rata u Iraku".

Greenspan (81) u svojoj knjizi "Doba turbulencija: Avanture u Novom svijetu" koja u ponedjeljak izlazi u SAD-u u izdanju Pengiuna, iznosi oštru kritiku ekonomske politike administracije predsjednika Georgea W. Busha i posebno kritizira napuštanje fiskalne discipline i konzervativnog načela "male države", što je pridonijelo znatnom rastu državnog deficita, izvješćuje Fox News.

Bijela kuća već je odbacila neke kritike iz knjige, ističući borbu protiv terorizma i osnivanje novog ministarstva domovinske sigurnosti i drugih agencija kao razloge povećanja državne potrošnje.

Međutim, najviše kontroverzi moglo bi izazvati objašnjenje motiva koji su doveli do invazije SAD na Irak 2003. godine.

"Žalostan sam što je politički nezgodno priznati ono što svi znaju: rat u Iraku vodi se uglavnom zbog nafte", navodi Greenspan.

On piše kako je uvjeren da je irački predsjednik Sadam Husein predstavljao opasnost za sigurnost opskrbe naftom na Bliskom istoku. SAD i Velika Britanija uvijek su inzistirale da rat u Iraku nema ništa s naftom. Bush je govorio da je cilj razoružati Irak od oružja za masovno uništenje i okončati Sadamovu potporu terorizmu.