Svijet
0

"Greenpeace" protiv francuske nuklearne politike

FENA
Članovi ekološke organizacije "Greenpeace" istaknuli su u nedjelju na Eiffelovoj kuli transparent protiv francuske politike nuklearne energije, uoči početka osnivačkog skupa Unije Mediterana.

Na transparentu je logo nuklearne energije unutar zvijezda koje predstavljaju Evropsku uniju, postavljenih na Eiffelovu kulu nakon što je Francuska preuzela rotirajuće predsjednišvo Unije 1. jula.

"Otkad je izabran, predsjednik Nicolas Sarkozy je učinio sve kako bi prodao nuklearnu energiju”, stoji u saopćenju francuskog ogranka "Greenpeacea".

"U Ujedinjenim nacijama, kao šef Evropskog vijeća, i nedavno na sastanku G-8, ponašao se kao trgovac 'Areve' i koristio političku platformu da promovira francusku nuklearnu silu”, navodi se u saopćenju, u kome se aludira na francuskog proizvođača nuklearne energije, kompaniju "Areva".

Protest "Greenpeacea" se odvija u trenutku kada Sarkozy otvara samit sa ciljem osnivanja unije mediteranskih zemalja, kome prisustvuju šefovi država i vlada iz 43 zemlje.

Pitanje opasnosti od nuklearne energije postavilo se u Francuskoj proteklih sedmica nakon što je uran iscurio iz nuklearne centrale na jugoistoku zemlje.

"Areva" je saopćila u četvrtak da je oko 30 kubnih metara tečnosti koja sadrži uran iscurilo u tlo i rijeku oko nuklearne centrale.

Ovaj incident je ocijenjen kao prvi nivo opasnosti, na skali od 0 do 7. Taj slučaj je bio povod za demonstracije boraca za zaštitu životne okoline, koji su se početkom mjeseca pobunili protiv Sarkozyevog plana da u Francuskoj izgradi drugi evropski reaktor nove generacije, čime će broj nuklearnih reaktora u zemlji biti povećan na 60.

Francuska je najveći evropski proizvođač atomske energije, prenio je Tanjug.

Protest na Eiffelovoj kuli uslijedio je nakon demonstracija u subotu, u centru Pariza, na kojima su učestvovale hiljade simpatizera “Greenpeacea” pod parolom: "Ne reagiraj danas, bit ćeš radioaktivan sutra.”