Svijet
0

Grčko-turski razgovori početkom jula

FENA
Lideri grčke i turske zajednice na Kipru srest će se početkom idućeg mjeseca kako bi se dogovorili kada će početi direktni pregovori za ponovno ujedinjenje podijeljenog ostrva, potvrdili su zvaničnici Ujedinjenih nacija pod čijim se pokroviteljstvom i vode razgovori.

Pripreme za susret na vrhu i otvaranju pregovora "u punom kapacitetu" teku uspješno i predsjednik Republike Kipar Demetris Hristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat trebalo bi da se sretnu 1. jula. Poslije toga biće jasnije kada će početi direktni pregovori za ponovno ujedinjenje tog mediteranskog ostrva, koje je podijeljeno poslije turske vojne intervencije 1974. godine, javio je u subotu Tanjug.

Pregovori treba da počnu bez prethodnog uslovljavanja i ovog puta će pokušati da se nađe sveobuhvatno rješenje za kiparski problem.

Ujedinjene nacije su 2004. godine pokušale da ujedine Kipar, ali su Grci na referendumu taj prijedlog odbacili pošto je, kako je objašnjeno, prijedlog generalnog sekretara bio jednostran. Ujedinjene nacije i Evropska unija sada priznaju samo Republiku Kipar, dok je "tursku državu", koja je proglašena na sjeveru ostrva, dosad priznala samo Ankara.