Svijet
0

Grčki teretni brod potonuo kod Soluna

FENA
Teretni brod koji je prevozio ugalj potonuo je u blizini sjeverne grčke luke Soluna nakon što se sudario s drugim brodom a kapetan broda je poginuo, saopćile su vlasti.

Sedam članova posade s broda Diamond 1 koji je plovio pod grčkom zastavom spašeno je nakon što je udario u brod Guardian iz Dubaija koji je plovio pod panamskom zastavoim, saopćile su lučke vlasti grada.

"Kapetan je poginuo junački. On je ostao s brodom", izjavio je guverner regionalne vlade Panayiotis Psomiadis državnoj televiziji ET-3.

Brod dužine 70 metara Diamond 1, koji je prevozio ugalj, sudario se s drugim brodom dok je napuštao Solun, saopćile su vlasti.

Više od 200 metara suigački Guardian iz Dubaija plovio je iz Singapura prevozeći metalnu rudu. Brod je uspješno došlepan do luke.

Giorgos Tsamaslis, zvaničnik regionalne vlade zadužen za okoliš, izjavio je za Associated Press da ronioci istražuju pramac Diamonda 1 na dubini od oko 20 metara i da su plutajuće barijere postavljene oko mjesta nesreće u slučaju curenja goriva.