Svijet
0

Grčki premijer u Turskoj veličao Ataturka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki premijer Costas Karamanlis je tokom povijesne posjete starom suparniku Turskoj u četvrtak odao počast Mustafi Kemalu Ataturku, koji je utemeljio modernu tursku državu i nekada porazio grčku vojsku.

Karamanlis je položio vijenac na Ataturkov grob u mauzoleju u Ankari, ali nije posjetio muzej u sklopu mauzoleja koji svojim postavom veliča tursku pobjedu nad Grčkom 1922. godine.

Karamanlis je prvi grčki čelnik koji je službeno posjetio Ankaru od posjete njegovog strica 1959. godine i kruna je poboljšanja političkih i gospodarskih veza između dva suparnika, a ujedno i saveznika u okviru NATO-a.

"Kemal Ataturk i (tadašnji grčki čelnik) Eleftherios Venizelos imali su političke hrabrosti, želje i vizije da ne dopuste da sukobi i tragedije iz prošlosti postanu prepreka izgradnji bolje budućnosti, mira i saradnje na dobrobit dvaju naroda", napisao je Karamanlis u knjizi posjeta.

Nakon ratova koji su pratili raspad Otomanskog carstva i proglašenja nezavisne turske republike 1923. godine, Ataturk i Venizelos obnovili su bilateralne odnose između Grčke i Turske. Ataturk, kojeg Turci smatraju ocem nacije, umro je 1938. godine.

Karamanlis i turski premijer Tayyip Erdogan najavili su u srijedu da će povećati međusobnu trgovinsku razmjenu, koja trenutno iznosi 2,8 milijardi dolara, i ojačati veze na području turizma, energije i sigurnosti.

Grčki premijer također je ponovio podršku turskim naporima za priključenje Evropskoj uniji, ali je dodao da Turska mora ispuniti kriterije za članstvo, uključujući poštivanje ljudskih prava i vjerske slobode, prenijele su agencije.