Neki su i pomogli
4

Grčki premijer pozvao EU da pređe s riječi na djela i pronađe utočište za migrante sa Lezbosa

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grčka je Evropske zemlje pozvala da sa riječi o solidarnosti pređu na djela kada je riječ o pronalaženju utočišta za hiljade migranata koji su živjeli u potpuno izgorjelom kampu Moria koji se nalazio na ostrvu Lezbos.

Treću noć otkako je kamp izgorio cijele izbjegličke porodice spavaju na cestama, poljima, parkinzima, čak i na groblju. U blizini kampa su lokalni stanovnici blokirali ceste s ciljem da zaustave humanitarne organizacije da dostavljaju pomoć, a rekli su i da su protiv izgradnje novih šatora na mjestu gdje je bio kamp.

Komentari premijera Kyriakosa Mitsotakisa su dotakli njemačku kancelarku koja je rekla da EU mora podijeliti veću odgovornost. Francuska, Njemačka i Holandija su ponudile prihvat nekih migranata, međutim nedovoljno s obzirom na to da je u Moriji živjelo oko 13.000 ljudi.

Grčka vlada je rekla da će im biti potrebni dani da pronađu smještaj za sve, ali je naveo i da je migrantska kriza problem cijele Evrope, stoga smatra da EU treba poduzeti konkretne akcije za rješavanje krize.

Problem migrantske krize i kako se nositi s njom godinama dijeli Evropsku uniju. Italija i Grčka su bogatije sjeverne zemlje optužile da nisu učinile dovoljno, dok se brojne centralne i istočne države otvoreno opiru ideji uvođenja migrantske kvote.