Svijet
0

Grčki predsjednik podržao premijera da izbori budu 16. septembra

FENA
Grčki predsjednik Karolos Papoulias podržao je u petak u Atini zahtjev premijera Costasa Karamanlisa za raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora 16. septembra.

Premijer Karamanlis iz konzervativne Nove demokratije je ovu vijest saopćio tokom televizijskog obraćanja naciji nakon sastanka sa predsjednikom Papouliasom.

Karamanlis je od birača zatražio novi mandat za provođenje reformi, šest mjeseci pre isteka mandata vlade koja zemljom upravlja od marta 2004.

Premijer je rekao da želi reformirati ekonomiju, obrazovanje i pravosuđe, prenio je AP.

"To zahtijeva snažnu parlamentarnu većinu", rekao je Karamanlis dodajući da je "posjetio predsjednika i predao mu pismo u kojem zahtijeva raspuštanje parlamenta i održavanje novih izbora 16. septembra".

"Prije svega, naša je dužnost da užurbanije napredujemo i tražimo napredak za sve na osnovu porezne stabilnosti", rekao je premijer.

Istraživanja pokazuju da se vodstvo konzervativaca u odnosu na glavnu opozicijsku stranku, socijalistički Panhelenistički pokret smanjilo, pad koji analitičari objašnjavaju finansijskim skandalima i nezadovoljstvom javnosti na odgovor vlasti na šumske požare koji su bjesnili ovog ljeta.

Prema analitičarima, drugi mandat omogućio bi Karamanlisu da reformira penzijski sistem, intenzivira privatizaciju i poboljša konkurentnost Grčke.