Svijet
0

Grčki požari stigli do mjesta rođenja Olimpijade

Sarajevo-x.com
Vatrogasci potpomognuti avionima, koji su bacali vodu i pjenu na mjesto rođenja Olimpijskih igara, pokušavaju zaustaviti vatru i zaštiti 2800 godina staru ruševinu, jednu od najprominentnijih antičkih ostavština. Požari koji gore već puna tri dana, podigli su broj mrtvih na 60.

Očajni stanovnici apeluju putem televizije za pomoć od vatrogasnih jedinica koje su već razvučene do posljednjih granica te okrivljuju vlasti jer su ih ostavile nezaštićene.

"Vatra gori gotovo u cijeloj zemlji. Ovakvu katastrofu Grčka još nije vidjela", izjavio je glasnogovornik vatrogasne službe Nikos Diamandis.

Diamandis je kazao da je buknulo 89 novih požara u posljednja 24 sata, odnosno od 06:00 u nedjelju, a njih 28 je posebno opasno.

Vlada i vatrogasne službe pretpostavljaju da je mnoštvo požara namjerno izazvano. Nekoliko osoba je već uhapšeno, a vlada nudi milion eura za onoga ko ima informaciju koja bi dovela do hapšenja piromana.

Požar je na kraju uspio stići i do antičke Olimpije. Drveće i nisko raslinje gori samo nekoliko metara od muzeja. Vatrogasci govore da se plameni, nošeni jakim vjetrom, dižu i po nekoliko desetina metara u zrak.

Obližnje zemljište Međunarodne olimpijske akademije je već izgorjelo. Izgorio je i grob gdje je ukopan Pierre de Coubertin, osnivač modernih Olimpijskih igara.

Iako je raslinje oko Olimpije u potpunosti izgorjelo, sve su ruševine još uvijek netaknute. Požar je stavljen pod kontrolu, a vatrogasci i dalje dežuraju.