Svijet
2

Grčki ekstremista zaprijetio vladi: Oružjem protiv onih koji su nam ukrali snove

Klix.ba
Grčki bjegunac Christodoulos Xiros koji je osuđen na šest doživotnih kazni, a koji je pobjegao iz zatvora, zaprijetio je vladi te zemlje oružanom akcijom optužujući ih da su uništili zemlju s mjerama štednje.

Xiros, koji je osuđen 2003. godine, pripada organizaciji krajnje ljevice "17. novembar" čijim je članovima obećao povratak. U januaru je nestao je iz zatvora u kojem je služio šest doživotnih kazni zbog pucanja i bacanja bombi.

"Odlučio sam da krenem gerilskim puškama na one koji su ukrali naše živote i prodali naše snove za profit", rekao je u video snimku koji je postavljen na internet.

On kritikuje medije, pravosuđe, policiju i ekstremno desničarsku partiju Golden Dawn te poziva grčke snage sigurnosti da mu se pridruže.

Osudio je koaliciju dviju partije koje su na vlasti, Nove demokratije i Pasoka, optužujući ih za izdaju kazavši da će je cijena za to "smrt".

Organizacija "17. novembar" se pojavila 1970-ih godina i preuzela je odgovornost za smrtonosne napade koje su izvršili protiv stranih diplomata i grčkih političara i biznismena tokom tri decenije, ubivši najmanje 23 osobe.