{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčki desničari negiraju holokaust

S
14.5.2012. u 22:27
1
26
Grčki desničari negiraju holokaust
1
Grčki desničari negiraju holokaust
Grčka vlada i jevrejska zajednica osudili su danas lidera desničarske partije koji je negirao da su u nacističkim koncentracionim logorima bile gasne komore.
Nikolaos Mihaloliakos, čija je desničarska partija Zlatna zora, dobila na značaju nakon izbora 6. maja, koji nisu dali većinu, takođe je negirao da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 6 miliona Jevreja.

"Peći nisu postojale, to je laž, nisu bile ni gasne komore", rekao je on danas u intervjuu za privatnu televiziju Mega.

Zlatna zora, čiji se članovi pozdravljaju nacističkim salutiranjem, osvojila je skoro 7 posto glasova što je još jedan podstrek partijama koje se protive mjerama štednje u Grčkoj kao uslovu za dobijanje međunarodne pomoći.

Mihaloliakos je rekao da je broj od šest miliona jevrejskih žrtava "pretjerivanje" i da su mnogi ljudi drugih narodnosti umrli u njemačkim koncentracionim logorima, kao što je i mnogo Japanaca umrlo u američkim logorima.

"Kategorično osuđujem ovakve stavove, koji predstavljaju izvrtanje istorije i vrijeđaju uspomenu na milione žrtava holokausta", rekao je portparol vlade Pantelis Kapsis.

Oko 70.000 grčkih Jevreja nestalo je u nacističkim logorima u Drugom svjetskom ratu, većinom u sjevernom gradu Solunu.

"Izbor nacističkih nostalgičara je težak udarac grčkoj demokratiji. To je uvreda istoriji Grčke", navodi se u saopštenju Savjeta Jevreja u Grčkoj, koji danas broji oko 5.500 članova.

Negiranje holokausta nije kažnjivo u Grčkoj, kao što je slučaj u drugim evropskim zemljama kao što su Francuska i Njemačka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: