Svijet
2

Grčka: Zaplijenjeno tonu heroina, 14 uhapšenih

FENA
Oko jednu tonu heroina zapljenjeno je u skladištu u blizini Atine i četrnaest osoba je uhapšeno, od kojih desetak Indijaca, članova posade tankera, saopćila je u nedjelju grčka lučka policija.

Među uhapšenim osobama su i dva Grka od kojih zvaničnik grčke pomorske kompanije, kojoj pripada brod Noor One, koji je plovio pod zastavom Togoa, na čijem se brodu droga prevozila u Grčku iz Indijskog okeana.

Heroin je otkriven u subotu navečer u skladištu u Koropi, velikom predgrađu udaljenom 40 kilometara od Atine gdje je prije sedam dana zaplijenjeno 1,133 tona heroina u drugom skladištu u ovom gradu. Vlasti su uhapsile jedanaest osoba, uključujući i brodovlasnika.

Navodni vlasnik nekoliko tankera u Dubaiju, ovaj brodovlasnik je među najsumnjivijim među uhapšenima, kao i njegov sin i pet turskih državljana.

Dio droge je bio skriven u vrećama otpada od mramora i ostatak je otkriven u kući brodovlasnika, čiji identitet nije otkriven.

Dvije pošiljke su prebačene u Grčku na Noor One-u, koji je zaplijenjen u subotu u Eleusisu, luci zapadno od Atine, navedeno je u saopćenju lučke policije. Teške ukupno više oko dvije tone, ove dvije pošiljke su "najveće količine heroina ikada zaplijenjene u Evropi", rekao je zadovoljno u nedjelju grčki ministar lučke trgovine Miltiadis Varvitsiotis na konferenciji za novinare.

Heroin je trebao biti prevezen kamionima u Evropu, posebno u Belgiju, prema javljanju privatne televizije Mega.