{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka: Zakon o neophodnim reformama dostavljen parlamentu

S
21.7.2015. u 09:31
0
0
Grčka: Zakon o neophodnim reformama dostavljen parlamentu
0
Grčka: Zakon o neophodnim reformama dostavljen parlamentu
Foto: EPA
Vlada Grčke dostavila je danas parlamentu prijedlog zakona čije je usvajanje neophodno da bi mogli da počnu pregovori sa međunarodnim kreditorima o novom paketu finansijske pomoći za Atinu.
Premijer Alexis Tsipras ima rok do sutra uvečer za usvajanje novih mjera u skupštini. Usvajanje prvog reformskog paketa prošle sedmice izazvalo je pobunu u njegovoj stranci Sirizi, a mjere su usvojene zahvaljujući glasovima opozicije naklonjenih Evropskoj uniji.

Drugi reformski paket ponovo će testirati oslabljenu Ciprasovu većinu u parlamentu.

Njime se u grčki zakon unose nova pravila EU o podršci propalim bankama, čime se štite poreski obveznici od korištenja njihovog novca za saniranje štete.

Ovim odredbama gubici se prvo prebacuju na akcionare i kreditore propalih banaka, a tek potom može da se upotrijebi novac poreskih obveznika.

Evropska komisija je krajem maja dala grupi od 11 zemalja EU, uključujući Italiju i Francusku, rok od dva mjeseca za usvajanje ovih pravila ili će se suočiti sa pravnim posljedicama.

Reformski paket obuhvata i novosti u civilnom pravnom sistemu, kako bi se ubrzali dugi sudski procesi i smanjili troškovi.

Zajedno sa svojim koalicionim partnerima iz desničarske stranke Nezavisni Grci, Tsipras ima 162 poslanika u parlamentu od 300 mjesta. Poslije pobune u Sirizi prošle sedmice, njegov blok spao je na 123 poslanika, što znači da će mu vjerovatno ponovo biti porebna podrška opozicije.

Grčka je juče ponovo otvorila banke i otplatila nekolkiko milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci, što su prvi znaci vraćanja zemlje u normalnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: