Svijet
0

Grčka vlada odlučna na suzbijanju izbjegavanja služenja vojnog roka

FENA
Grčka vlada najavila je odlučnu akciju na suzbijanju izbjegavanja služenja vojnog roka. Malo je, međutim, vjerovatno da će njeni napori da nađe i kazni one koji su preko veze uspjeli izbjeći tu obavezu uroditi plodom.

Regruti zarađuju bijednih devet eura mjesečno, a njihovi vršnjaci, sinovi bogatih i utjecajnih ljudi, uspijevaju da preko veza - korumpiranih oficira, ljekara i advokata, izbjegnu služenje vojnog roka.

U proteklih deset godina čak 30 hiljada mladića uspjelo je izbjeći služiti vojsku. Pošto je ministarstvo odbrane pokrenulo istragu o svakom od tih slučajeva, nervoza je zahvatila mnoge tatine sinove, pop zvijezde i fudbalere.

Oni koji su svoju obavezu ispunili, sumnjaju da će iko odgovarati. Poslije Sjedinjenih Država, Grčka od svih članica NATO-a najviše izdvaja za odbranu.

Navodna ili stvarna prijetnja od Turske ne dozvoljava joj da ukine obavezni vojni rok i pređe na profesionalnu vojsku. Eskiviranje vojske je simptom korupcije i nepotizma, koji nagrizaju grčko društvo i koje je vlada riješila da iskorijeni.

Pobjeda u tom moralnom ratu je neizvjesna. Iako je ministarstvo odbrane najavilo da će prevrnuti i nebo i zemlju, agencija za zaštitu privatnih podataka i dalje odbija da dozvoli da se javno imenuju oni, koji su izbjegli služenje vojnog roka, prenio je BBC. Doktora Jorgosa Pavadimetrovolosa to nimalo ne čudi.

"Ti ljudi imaju izuzetno dobre veze u višim političkim strukturama. Uopće ne vjerujem da će ova akcija donijeti bilo kakve rezultate", smatra on.

Kao i uvijek kada je korupcija u pitanju, ceh plaćaju siromašni i pošteni građani. U ovom slučaju, oni na svojim leđima nose teret odbrane zemlje.