Svijet
5

Grčka preuzela kormilo EU

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka, koja već godinama vodi žestoku borbu sa ekonomskom krizom i opstaje zahvaljujući stranoj pomoći, danas  je od Litvanije preuzela predsjedanje Evropskom unijom.

Pretpostavlja se da će "grčki profil vođenja EU-a", zemlje koja je do sada izvana primila oko 240 milijardi eura pomoći, biti ograničen i profil usmjeren ka štednji, te da će ova zemlja predsjedavanje EU-om iskoristiti kao odskočnu dasku. 

Ipak, četiri stvari na koje će se Grčka ove godine zasigurno fokusirati jesu rast i zapošljavanje, korak naprijed u integracijama EU-a i eurozone, imigracije i kontrola granica i pomorska politika. 

Iako grčke vlasti šestomjesečni period predsjedavanja EU-om definišu kao "neluksuzan, funkcionalan i orijentisan ka cilju", ostale zemlje Unije pokrenule su brojna pitanjau vezi sa grčkim predsjedavanjem. 

Grčka je od 1. januara po peti put biti za kormilom Europske unije od njenog pristupanja 1981. godine.Grčka predsjedava EU-om u vrijeme kad će ova zajednica imati najmanji budžet u posljednjih šest godina. Iznos koji zemlje izdvajaju za budžet EU-a generalno se kreće između 70 i 80 miliona eura. Irska je za budžet EU-a ove godine izdvojila 60, a Grčka za period od pola godine izdvojila je 50 miliona. 

Fracuska za vrijeme Nicolasa Sarkozyja, za period predsjedanja EU-om, za budžet je izdvojila 175 miliona eura. 

Predsjedavanje Južnog Kipra vodio je tim od 250 ljudi, dok će taj broj u Grčkoj ove godine iznositi svega 150 osoba.

Iako postoji praksa da se pri preuzimanju vodstva EU-om u gradovima zemlje koja predsjedava organizuju različite promotivne aktivnosti,Grčka je to nazvala "nepotrebnim putnim troškovima".

Grčka će 1. jula 2014. godine predsjedavanje EU-om predati Italiji.