Svijet
0

Grčka predviđa kraj recesije u 2014. godini

Klix.ba
Grčka predviđa da će uspjeti isplivati iz šestogodišnje recesije u 2014. godini, što je znak da se ova zemlja možda konačno oporavlja od dužničke krize, javlja BBC.

Grčka vlada je napravila prognozu prvog nacrta budžeta za 2014. godinu, u kojem se predviđa rast privredne stope od 0,6 posto. Dva puta spašavana Atina također je potvrdila da će predstaviti budžetski višak, što je prvi put nakon više od decenije, a njena pohabana privreda zadobila je povjerenje milijardera američkog investitora Johna Paulsona, objavio je Guardian.

Predviđanje grčkog budžeta vratilo je optimizam u ekonomiju te zemlje, koja je smanjena za četvrtinu od vrhunca koji je imala 2007. godine. BBC je objavio kako turizam raste, što je utjecalo na povećanje zaposlenosti u sezoni, te da proizvodnja pokazuje znake oporavka.

No, analitičari su i dalje oprezni. Diego Iscaro, vodeći ekonomista u IHS Global Insightu, kazao je za BBC da je očekivanje rasta privredne stope u idućoj godini optimistično i rizično.

"Ukoliko se desi manji rast od očekivanog to će imati utjecaja na porez i potrošnju, a Grčka će morati pregovarati o svom fiskalnom cilju", dodao je Iscaro.