Istraga u toku
0

Grčka: Predsjednik parlamenta napustio dužnost zbog afere oko pranja novca

FENA
Evangelos Meimarakis
Evangelos Meimarakis
Predsjednik grčkog parlamenta Evangelos Meimarakis saopćio je u ponedjeljak da će privremeno odstupiti s dužnosti, očekujući rezultate istrage o pranju novca, s kojim je povezan zajedno s brojnim drugim političarima.

Meimarakisa će privremeno zamijenjivati njegovi pomoćnici, dok rezultati istrage ne budu objavljeni, navedeno je u saopćenju iz njegovog kabineta.

Meimarakis, bivši ministar odbrane i nekadašnji tajnik konzervativne stranke Nova demokratija, nalazi se među političarima koji su, navodno, između 2005. i 2008. godine kupovinom nekretnina "oprali" više milijardi eura, prenosi France Press.

Predsjednik parlamenta i još dvojica bivših ministara čija su imena, u vezi s ovom aferom, navedena u dnevnom listu Real News, negirali su optužbe.

Jedan od bivših ministara Jorgos Vulgarakis podnio je ostavku 2008. godine, pošto je njegova supruga bila umiješana u spor oko zemljišta između države i pravoslavnog manastira na Svetoj gori.

Ministar finansija Janis Sturnaras, prošle nedjelje je rekao da je u toku istraga o 32 slična slučaja u koje su umiješani političari i radnici u javnim službama.

Istraga "ima za cilj da razotkrije i izbori se s korupcijom na svim nivoima vlasti", naveo je ministar u saopćenju.

Grčki premijer Antonis Samaras, lider Nove demokratije, naložio je da informacije prikupljene u istraži budu proslijeđene Vrhovnom sudu radi daljeg preispitivanja.