Moguće ozbiljne posljedice
1

Grčka policija na demonstrante bacala opasne hemikalije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Hemikalije koje je koristila grčka policija tokom protesta protiv vladinih mjera štednje, mogu uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme.

Predsjednik Udruženja ljekara Atine Yorgos Patulis, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, kazao je da hemikalije koje se nalaze u suzavcu koji policija koristi mogu nanijeti ozbiljne posljedice ljudskom zdravlju.

Patulis je tokom protesta radio kao volonter, a u situacijama kada su korištene hemikalije, pomagao je ljudima pri rješavanju respiratornih problema, i imao je velikog uspjeha u tome. On je dodao da su uzorci gasnih bombi, koje su bacane tokom protesta, ispitani u državnim laobratorijama, te da je otkriveno da sadrže otro-klorobenilidin-malononitril (CS).

Patulis je rekao da ove hemikalije uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, od respiratornih bolesti do raka.

"Nakon što smo otkrili CS u uzorcima koje smo ispitivali, shvatili smo da mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Kada se suzavac tek baci, izaziva otežano disanje i peckanje očiju, a naravno da može dovesti ljude i u životnu opasnost, ukoliko ga udahnu. CS se sastoji i od kancerogenih materija, te može izazvati velike zdravstvene probleme u organizmu, među kojima i rak", rekao je Patulis.

Iz ovih razloga, Patulis je pozvao grčku vladu da "ne koristi ove hemikalije, jer izazivaju dugoročne probleme disajnih puteva, bol u očima, te bolesti kože", te predložio "korištenje vode pod velikim pritiskom ili drugih nedestruktivnih tehnika, kao što se to radi u mnogim evropskim državama".

Patulis je rekao da je od ministra javne sigurnosti i zaštite građana Nikosa Dendiasa dobio pozitivan odgovor, te da je Dendias istakao kako "ove hemikalije više neće biti kupovane za korištenje na protestima, već će se koristiti voda pod visokim pritiskom i boja".

"Na posljednjim protestima koristili su vodu pod visokim pritiskom, ali i hemikalije. Nadamo se da će vlada donijeti odluku o zabrani korištenja ovih hemikalija", rekao je Patulis.