Tenzije na istoku
663

Grčka policija ispalila suzavac na migrante u blizini granice

FENA
(Foto: EPA-EFE)
Grčka policija je ispalila suzavac na migrante koji su se okupili na granici s Turskom u subotu u vrijeme kada se kriza iz Sirije preljeva na Evropsku uniju.

Grčka, koja ima zategnute odnose sa svojim susjedom Turskom i koja je predstavlja prvu međunarodnu granicu za više stotina hiljada tražilaca azila 2015. i 2016. godine, ponovila je da će držati migrante podalje od svojih granica.

"Vlada će uraditi sve što može kako bi zaštitila svoje granice", kazao je glasnogovornik vlade Stelios Petsas novinarima.

Ankara je saopćila u četvrtak da više neće zadržavati više stotina tražioca azila nakon zračnih napada na ratom razoreni Idlib u Siriji u kojima su poginula 33 turska vojnika.

Nedugo nakon toga su se konvoji s ljudima zaputili prema grčkim morskim i kopnenim granicama, javlja Reuters.

"Ovo nema veze s Idlibom", kazao je Petsas, dodavši da su u protekla 24 sata grčke vlasti spriječile ulazak četiri hiljade ljudi preko granice.

Lokalna grčka TV stanica Skai objavila je video snimak uživo s turske strane sjeverne granice Kastanies na kojem se vidi kako grčka interventna policija ispaljuje suzavac na grupu migranata koji su bacali kamenje i uzvikivali pogrdne riječi.

Jedan svjedok je za Reuters izjavio da se oko 500 osoba nalazi u tampon zoni između dva granična punkta, a na turskoj strani je više stotina ljudi.