Svijet
0

Grčka: Papandreou upozorio na opasnost od bezakonja

FENA
Giorgos Papandreou
Giorgos Papandreou
Grčki premijer Georgeos Papandreou upozorio je da nasilni protesti zbog oštrih mjera štednje, uvedenih na zahtijev međunarodnih zajmodavaca, prijete da odvedu društvo u varvarstvo koje je u prošlosti rušilo demokratiju u Grčkoj.

Mjere štednje, koje su zajmodavci tražili u zamjenu za novčanu pomoć prezaduženoj Grčkoj, izazvale su napade na političare i krvave demonstracije na ulicama prijestonice Atine, gdje je došlo do sukoba između mladih, koji su nosili kapuljače, i policije.

Aludirajući na dolazak vojne hunte, koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. godine, Papandreou je na sastanku vlade rekao da je ugrožavanje demokratskih institucija u prošlosti vodilo rušenju demokratije.

"Svi moramo učiti iz istorije", poručio je premijer.

Jedan neimenovani zvaničnik vlade, na koga se poziva Reuters, precizirao je da Papandreou ne misli da postoji rizik od uspostavljanja vojnog režima.

"Premijer nije rekao da je demokratija u opasnosti. On je mislio da će nasilje omogućiti antidemokratsko ponašanje i podsjetio je ljude na istoriju", kazao je taj zvaničnik.

Mjere štednje, koje obuhvataju smanjenje plata u javnom sektoru i povećanje poreza, uvedene su u toku najteže recesije koja je pogodila Grčku od uspostavljanja demokratije i krajnje su nepopularne.