Građani žele promjene
1

Grčka: Ne smiruju se štrajkovi i protesti nakon stravične željezničke nesreće

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grčka se u srijedu suočava sa novom rundom masovnih štrajkova i protesta širom zemlje, dok bijes raste zbog najteže željezničke nesreće u zemlji u kojoj je prošle sedmice poginulo 57 ljudi.

Četrnaest osoba je i dalje u bolnici nakon što se teretni voz sudario sa putničkim, u kojem su uglavnom bili studenti, u blizini centra Larise 28. februara.

Šef stanice, koji je priznao da je zaboravio da preusmjeri jedan od vozova, uhapšen je i optužen za ubistvo iz nehata i ometanje transporta. Prijeti mu doživotni zatvor ako bude osuđen.

Ali gnjev javnosti i dalje je rasprostranjen u Grčkoj zbog decenija vladinog lošeg upravljanja željezničkom mrežom i neuspjeha u sprovođenju sigurnosnih reformi.

U srijedu će grčki državni službenici organizirati novu 24-satnu šetnju zajedno sa doktorima, nastavnicima, vozačima autobusa i posadom trajekta.

Željeznice će ostati paralizirane osmi dan zaredom, jer željeznički radnici nastavljaju štrajkove koji su započeli nakon nesreće.

Protekle sedmice na protestima došlo je do višestrukih sukoba policije za nerede sa demonstrantima, uključujući i Atinu. Ministarstvo javnog reda saopćilo je da se vode razgovori s organizatorima protesta kako bi se spriječilo novo nasilje.

Premijer Kyriakos Micotakis, od kojeg se očekivalo da će raspisati nacionalne izbore za 9. april, bio je naširoko kritiziran zbog prevelike krivice na šefa stanice.

Grčki ministar saobraćaja podnio je ostavku 1. marta, a Micotakis se izvinio porodicama žrtava i obećao da će se istraga obaviti do najsitnijeg detalja te je krenuo u niz javnih nastupa u očiglednom pokušaju da smiri bijes.

Međutim, malo je znakova da bijes javnosti popušta. Prošlog vikenda, nogometni navijači širom zemlje vrijeđali su premijera tokom utakmica.