Svijet
0

Grčka nastavlja s "bolnim mjerama"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki premijer Georgios Papandreou izjavio je u četvrtak da će njegova vlada s "bolnim mjerama" nastaviti rješavati velike probleme u zemlji zahvaćenoj najvećom ekonomskom krizom za nekoliko decenija.

Uzbuna još nije prošla, kazao je zastupnicima vladajućeg PASOK-a, naglašavajući da će nakon već usvojenih propisa u ovoj godini "2011. biti kritični drugi dio utakmice.

"Imamo patriotsku obavezu da vodimo zemlju naprijed. S bolnim mjerama činimo kolektivni napor, bez obzira na političku cijenu, da promijenimo Grčku", naglasio je Papandreou.

On je optužio prethodnu vladu Nove demokracije (ND) da je deficit podigla do 15 posto društvenog bruto proizvoda, spominjući i kriminalne akcije ranijeg kabineta, prenijela je agencija ANA.

Papandreou je konstatirao i da ND, glavna opozicijska stranka, sada pribjegava "oportunističkoj politici", što otežava napore u rješavanju državnih problema.

Oštre vladine mjere izazvale su niz štrajkova u Grčkoj, a sindikati najavljuju i nove obustave rada.

Danas štrajkaju zaposleni u javnom sektoru, čiji sindikat tvrdi da mjere koje je vlada donijela uz suglasnost MMF-a i EU-a "vode radnike i društvo u siromaštvo, a ekonomiju u propast".