Svijet
8

Grčka: More izbacilo tijela dvoje izbjegličke djece

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tijela dvoje djece pronađena su na obalama grčkog ostrva Kos.

TIjelo jednogodišnjeg dječaka i četverogodišnje djevojčice pronađena su u jutarnjim satima tokom redovne ophodnje grčke obalne straže. Oba tijela prevezena su u bolnicu radi DNK analize.

Vlasti pretpostavljaju da se radi o djeci izbjeglica koje najčešće preko ovog ostrva pokušavaju ući u Grčku. Prema pojedinim procjenama, do sada je u zemlju ilegalnim putem ušlo više od 310.000 ljudi, a više od 3.000 je poginulo u tom pokušaju.

AFP prenosi da se najmanje 15 djece utopilo u septembru prilikom potonuća čamca kojim su se prevozili, grčka obalna straža se boji da će se situacija tokom zime i pogoršati.

"Članice EU moraju ostvariti saradnju kako bi zajedničkim snagama riješile krizu. Ukoliko se nastavimo pojedinačno boriti, težište problema bit će prebacivano s države na državu", rekao je Fabrice Leggeri, šef Agencije za zaštitu granica Evropske unije - Frontex.

Istakao je i kako prisilne deportacije nisu rješenje s obzirom na to da mnoge države iz kojih dolaze ne žele primiti izbjeglice nazad.