Thomas Hammarberg
0

Grčka mora poštovati prava tražilaca azila

FENA
Situacija s tražiocima azila u Grčkoj je kritična. Vlasti hitno moraju poboljšati sistem davanja azila i garantirati puno poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava. Problemi u Grčkoj pozivaju i na dodatne napore na koordiniranju evropske politike prema miješanim migracijama", navodi evropski komesar za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom izvještaju predstavljenom u srijedu o posjeti Grčkoj u decembru 2008.

Izvještaj analizira glavne karakteristike grčkog sistema davanja azila, uočava manjkavosti i postavlja konkretne preporuke za poboljšanje ljudskih prava tražilaca azila.

Iako je pozdravio nedavno usvojeno zakonodavstvo u cilju strvaranja režima sveobuhvatne zaštite tražilaca azila, komesar naglašava potrebu za poboljšanjem zaštite izbjeglica i pristupa proceduri traženja azila, posebno u pograničnim područjima poput Evrosa, navodi se u izvještaju.

"Postoje teški i sistemski propusti u grčkoj praksi davanja azila. Ta situacija dovodi u rizik suštinska prava traženja azila", izjavio je Hammarberg.

On je također pozvao vlasti da efektivno ugrade u praksu davanja azila međunarodne standarde o pritvaranjima stranih državljana i prisilnog vraćanja te da revidiraju postojeći sporazum o readmisiji s Turskom.

Komesar Hammarberg također je zabrinut nedovoljnim prijemnim kapacitetima za tražioce azila, uključujući i maloljetnike.

"Životni uslovi u podređenim centrima za ilegalne migrante su neprihvatljivi. Migranti, uključujući tražioce azila i maloljetnike bez pratnje, moraju uživati humane uslove prijema. Posebnu pažnju treba posvetiti potrebama djece", izjavio je Hammarberg.