{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka mora poštovati prava tražilaca azila

F
4.2.2009. u 12:32
0
0
Grčka mora poštovati prava tražilaca azila
0
Grčka mora poštovati prava tražilaca azila
Situacija s tražiocima azila u Grčkoj je kritična. Vlasti hitno moraju poboljšati sistem davanja azila i garantirati puno poštovanje međunarodnih standarda ljudskih prava. Problemi u Grčkoj pozivaju i na dodatne napore na koordiniranju evropske politike prema miješanim migracijama", navodi evropski komesar za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom izvještaju predstavljenom u srijedu o posjeti Grčkoj u decembru 2008.
Izvještaj analizira glavne karakteristike grčkog sistema davanja azila, uočava manjkavosti i postavlja konkretne preporuke za poboljšanje ljudskih prava tražilaca azila.

Iako je pozdravio nedavno usvojeno zakonodavstvo u cilju strvaranja režima sveobuhvatne zaštite tražilaca azila, komesar naglašava potrebu za poboljšanjem zaštite izbjeglica i pristupa proceduri traženja azila, posebno u pograničnim područjima poput Evrosa, navodi se u izvještaju.

"Postoje teški i sistemski propusti u grčkoj praksi davanja azila. Ta situacija dovodi u rizik suštinska prava traženja azila", izjavio je Hammarberg.

On je također pozvao vlasti da efektivno ugrade u praksu davanja azila međunarodne standarde o pritvaranjima stranih državljana i prisilnog vraćanja te da revidiraju postojeći sporazum o readmisiji s Turskom.

Komesar Hammarberg također je zabrinut nedovoljnim prijemnim kapacitetima za tražioce azila, uključujući i maloljetnike.

"Životni uslovi u podređenim centrima za ilegalne migrante su neprihvatljivi. Migranti, uključujući tražioce azila i maloljetnike bez pratnje, moraju uživati humane uslove prijema. Posebnu pažnju treba posvetiti potrebama djece", izjavio je Hammarberg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: