Svijet
0

Grčka: Konzervativci imaju najlošiji rejting

FENA
Vladajući grčki konzervativci, pogođeni seksualnim skandalom u koji je uključen vladin dužnosnik, bilježe najlošiji rejting u javnosti od dolaska na vlast 2004. godine, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Afera, koju su mediji nazvali "Seks, laži i DVD", kulminirala je kada je tajnik Ministarstva kulture Christos Zahopoulos pokušao počiniti samoubojstvo nakon što su objavljene snimke njegove ljubavne veze s jednom pomoćnicom. Zahopoulos je, nakon podnošenja ostavke, skočio s balkona svoga stana na četvrtom katu ostavivši pismo u kojem je napisao da je bio ucijenjen, podsjeća Reuters.

Evi Tsekou, njegova tridesetpetogodišnja suradnica za odnose s javnošću, optužena je za ucjenu, a na sudu je negirala krivnju. Navodno je od Zahopoulosa tražila 200.000 eura.

Podršku vladajućoj Konzervativnoj stranci sada daje oko 29 posto birača, dok je ova stranka na parlamentarnim izborima osvojila oko 42 posto glasova najavljujući nastavak reformi i obračun s korupcijom.

Opozicijski socijaldemokrati sada uživaju naklonost oko 33 posto birača, objavila je agencija za istraživanje javnog mnijenja MRB.

Christos Zahopoulos (54), koji je imao velike ovlasti u zaštiti antikviteta i davanju dozvola za gradnju u blizini arheoloških nalazišta, još se oporavlja u bolnici.