Svijet
0

Grčka: Jake mjere sigurnosti za Dan nezavisnosti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog bojazni da bi tokom parade za Dan nezavisnosti Grčke, u nedjelju, 25. marta, mogli da izbiju protesti protiv strogih mjera štednje, grčke vlasti su poduzele opsežne mjere sigurnosti uključujući raspoređivanje hiljada policajaca na ulicama prijestonice, Atine.

Više od 5.000 policajaca bit će mobilisano u široj regiji Atine, saopćile su vlasti u petak, dok će prilaz zoni ispred parlamenta, odakle će političari i drugi zvaničnci posmatrati paradu, biti ograničen, prenosi AP.

Tradicionalno, na hiljade ljudi se okupi duž glavnih ulica u centru Atine da posmatra vojnu paradu povodom Dana nezavisnosti, 25. marta.

Međutim, nezadovoljstvo građana je veliko nakon što je grčka vlada usvojila stroge mjere štednje i povećala poreze zbog velike finansijske krize.

U oktobru prošle godine, demonstranti su spriječili održavanje tradicionalne vojne parade u Solunu i uzvikivali parole protiv zvaničnika. Od tada su političari često bili na meti ozlojeđenih grupa građana koji su ih vrijeđali ili bacali jogurt i jaja kada bi se pojavili u javnosti širom zemlje.

Da bi spriječile takvu akciju ovog puta, grčke vlasti su riješile da u nedjelju ograniče prilaz zoni ispred parlamenta, uz slična ograničenja koja će važiti i za đačku paradu prethodnog dana.

Saobraćaj će biti izmješten iz nekoliko ulica u blizini trase kojom će se kretati parada, dok će metalne barikade biti postavljene na onoj strani ulica blizu parlamenta. Toga dana će dežurati dva tužioca za eventualno određivanje pritvora onima koji budu izazivali nerede.

Sigurnost će garantovati specijalne policijske snage u blizini parlamenta, a u pripravnosti će biti i stotine policajaca za sprečavanje nereda na ulicama.