{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Grčka i Turska mogu unaprijediti odnose"

F
26.1.2010. u 15:00
0
0
"Grčka i Turska mogu unaprijediti odnose"
0
"Grčka i Turska mogu unaprijediti odnose"
Georgios Papandreou (Foto: Reuters)
Grčki premijer Georgios Papandreou istaknuo je u odgovoru na nedavno pismo turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da dvije zemlje mogu unaprijediti odnose i osigurati trajan mir do mjere da to postane "model za druge regije u svijetu".
U Papandreuovom odgovoru, koji je grčki ambasador u Ankari u ponedjeljak predao Erdoganu, ukazano je i na već ostvareni napredak u bilateralnim odnosima (investicije, trgovina, turizam, energetika, češći kontakti...) iz čega je proistekla i podrška Atine približavanju Turske Evropskoj uniji, prenijeli su u utorak grčki mediji.

Papandreou je naglasio da je pred Grčkom i Turskom, "uprkos napretku", obaveza da se koncentriraju na rješavanje "temeljnih političkih problema koji su još neriješeni".

Grčki premijer je na vrh svoje liste spornih pitanja stavio odnose u regiji Egeja, gdje odavno traju neslaganja dviju zemalja oko teritorijalnog razgraničenja i gdje, kako tvrdi Atina, turski borbeni avioni često povređuju grčki zračni prostor.

U odgovoru Erdoganu Papandreou je podvukao da takve vrste provokacija ne mogu doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa i dodao da je Atina spremna za unapređenje dijaloga i u vezi s tim pitanjem.

Za unapređenje odnosa s Turskom za Grčku je vrlo važno i rješavanje kiparskog problema, poručio je Papandreou turskom kolegi, navodeći kako se njegova zemlja zalaže za to da kiparski Grci i Turci o svojoj budućnosti odluče slobodno, "bez bilo kakvoga stranog miješanja ili pritiska".

Kipar je podijeljen 1974. godine, a na sjeveru otoka, gdje je turska manjina proglasila republiku koju podržava jedino Ankara, Turska i dalje drži oko 30.000 svojih vojnika.

Papandreou je kao uvjet za bolje bilateralna odnose istaknuo i potrebu da Ankara u potpunosti poštuje prava male grčke manjine u Turskoj, kao i Carigradske patrijaršije, čije je sjedište u Istanbulu.

Sljedeći zahtjev grčkog premijera Turskoj je da se više angažira na sprečavanju najezde ilegalnih imigranata u Grčku sa svoje teritorije, jer je na to obavezuju i bilateralni i međunarodni sporazumi.

Izražavajući osobno uvjerenje da njih dvojica mogu dati značajan poticaj unapređenju grčko-turskih odnosa, Papandreou je u pismu pozvao Erdogana da ponovno posjeti Grčku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: