Georgios Papandreou
0

"Grčka i Turska mogu unaprijediti odnose"

FENA
Georgios Papandreou (Foto: Reuters)
Georgios Papandreou (Foto: Reuters)
Grčki premijer Georgios Papandreou istaknuo je u odgovoru na nedavno pismo turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da dvije zemlje mogu unaprijediti odnose i osigurati trajan mir do mjere da to postane "model za druge regije u svijetu".

U Papandreuovom odgovoru, koji je grčki ambasador u Ankari u ponedjeljak predao Erdoganu, ukazano je i na već ostvareni napredak u bilateralnim odnosima (investicije, trgovina, turizam, energetika, češći kontakti...) iz čega je proistekla i podrška Atine približavanju Turske Evropskoj uniji, prenijeli su u utorak grčki mediji.

Papandreou je naglasio da je pred Grčkom i Turskom, "uprkos napretku", obaveza da se koncentriraju na rješavanje "temeljnih političkih problema koji su još neriješeni".

Grčki premijer je na vrh svoje liste spornih pitanja stavio odnose u regiji Egeja, gdje odavno traju neslaganja dviju zemalja oko teritorijalnog razgraničenja i gdje, kako tvrdi Atina, turski borbeni avioni često povređuju grčki zračni prostor.

U odgovoru Erdoganu Papandreou je podvukao da takve vrste provokacija ne mogu doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa i dodao da je Atina spremna za unapređenje dijaloga i u vezi s tim pitanjem.

Za unapređenje odnosa s Turskom za Grčku je vrlo važno i rješavanje kiparskog problema, poručio je Papandreou turskom kolegi, navodeći kako se njegova zemlja zalaže za to da kiparski Grci i Turci o svojoj budućnosti odluče slobodno, "bez bilo kakvoga stranog miješanja ili pritiska".

Kipar je podijeljen 1974. godine, a na sjeveru otoka, gdje je turska manjina proglasila republiku koju podržava jedino Ankara, Turska i dalje drži oko 30.000 svojih vojnika.

Papandreou je kao uvjet za bolje bilateralna odnose istaknuo i potrebu da Ankara u potpunosti poštuje prava male grčke manjine u Turskoj, kao i Carigradske patrijaršije, čije je sjedište u Istanbulu.

Sljedeći zahtjev grčkog premijera Turskoj je da se više angažira na sprečavanju najezde ilegalnih imigranata u Grčku sa svoje teritorije, jer je na to obavezuju i bilateralni i međunarodni sporazumi.

Izražavajući osobno uvjerenje da njih dvojica mogu dati značajan poticaj unapređenju grčko-turskih odnosa, Papandreou je u pismu pozvao Erdogana da ponovno posjeti Grčku.