Svijet
0

Grčka i Makedonija će nastaviti pregovore o imenu

FENA
Skopje
Skopje
Grčka i Makedonija će u januaru nastaviti direktne razgovore u sporu oko imena između dva balkanska susjeda koji bi mogao naškoditi makedonskimn naporima da se pridruži NATO-u.

Secijalni posrednik UN-a Matthew Nimetz izjavio je u srijedu da će se pregovarači iz ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja sastati u madenonskoj prijestonici Skopju u januaru i da se drugi sastanak u Atini očekuje ubrzo nakon njega, javio je AP.

"Mislim da svi priznaju kako su stabilnost u regiji i saradnja izuzetno bitni i da to ne možemo postići a da se ovo pitanje ne riješi", izjavio je Nimetz nakon susreta s grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis.

"Naredni sastanak ići će u dubinu toga problema. Vjerujem da je to rješiv problem iako se neki međunarodni sporovi ne mogu rješiti. Ovo je, međutim, jedan od onih problema koji vape za rješenjem", izjavio je Nimetz.

Spor je izbio nakon što je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija stekla nezavisnost 1991. Grčka tvrdi kako bi ime njene susjede (Makedonija) moglo implicirati teritorijalne pretenzije nad njenom vlastitom sjevernom regijom Makedonijom.

Atina je zaprijetila da će blokirati makedonski ulazak u NATO dok se pitanje imena ne riješi.

"Naša vlada ima veoma jasnu poruku drugoj strani. Nadamo se da će Skopje odustati od tvrdoglave pozicije i da će se pojaviti na predstojećim razgovorima s konstruktivnijom pozicijom", izjavila je Bakoyannis.

Hrvatska, Albanija i Makedonija nadaju se kako će dobiti poziv da se pridruže alijansi na samitu NATO-a u aprilu u rumunskoj prijestonici Bukureštu.

Nimetz, koji je posjetio Makedoniju u ovoj sedmici, izjavio je da je razgovarao s američkom i nekoliko evropskih vlada o sporu te da postoji "pojačan intreres" da se nađe rješenje.

Nimetz i grčki zvaničnici odbili su pružiti detalje o prijedlozima koji su na razmatranju.

"Razgovarali smo o idejama u vezi s imenom. Ako je spor oko imena, onda ćete razgovarati o imenu, zar ne?" - kazao je.