|

Grčka će svojim novcem izgraditi džamiju u Atini

Grčka će svojim novcem izgraditi džamiju u Atini
500
A
Anadolija
9.2.2013. u 13:23
73
komentara
500

dijeljenja
Grčka će svojim novcem izgraditi džamiju u Atini Foto: Anadolija
Zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Konstanstinos Ciaras izjavio je kako će ta zemlja iz svojih budžetskih sredstava u Atini izgraditi džamiju.
Kako je izjavio Ciaras, džamija će biti izgrađena s ciljem ''pružanja vjerskih sloboda građanima te zemlje''. Kako saznaju novinari agencije Anadolija, ponude za izgradnju džamije pristizale su iz brojnih muslimanskih zemalja, pa, između ostalog, i Turske.

Međutim, Vlada Grčke odbila je te ponude te će bogomolju za svoje građane izgraditi
iz budžetskih sredstava. Ciaris je istakao kako su ispunjeni svi pravni i tehnički preduvjeti za izgradnju džamije u Atini.

"Mi želimo našim građanima, kao i turistima, osigurati mjesto za molitvu. Odluka o izgradnji džamije izglasana je u Parlamentu Grčke glasovima većine poslanika. U saradnji sa gradskim službenicima iz Atine, osigurali smo sve tehničke i pravne preduvjete za izgradnju bogomolje", kazao je Ciaris.

Kako saznaju novinari AA, džamija će biti smještena u atinskom naselju Elaiona, na mjestu stare vojne pomorske baze. Zgrada će biti obnovljena i prilagođena za potreba vjernika. Njen kapacitet iznosit će 350 mjesta, a zbog "uklapanja u okolinu" neće biti munare.

Ciaris je dodao da će objektom upravljati pet osoba koje će imenovati država, a od toga samo dvojica će biti muslimani. Džamija će biti u državnom vlasništvu, a imama će postavljati direktno Ministarstvo obrazovanja Grčke.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...