{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka: Ankara ne treba da uvodi smrtnu kaznu

S
23.7.2016. u 20:30
5
69
Grčka: Ankara ne treba da uvodi smrtnu kaznu
5
Grčka: Ankara ne treba da uvodi smrtnu kaznu
Foto: AFP
Turska treba da iskaže uzdržanost i da izbjegne ponovno uvođenje smrtne kazne, nakon nedavnog neuspjelog pokušaja vojnog udara, rekao je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Turska je ukinula najstrožu kaznu 2004. godine, čime je ojačala svoju kandidaturu za EU, ali od sloma pokušaja vojnog udara 15. jula predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u više navrata poručivao pristalicma da će se o toj temi razgovarati u parlamentu.

"Pobjednici u internom sukobu u Turskoj moraju pokazati velikodušnost prema poraženima, iskazati uzdržanost i ne uvoditi smrtnu kaznu", naveo je Kocijas.

On je podsjetio da je EU pozdravila poraz zavjerenika i da je izrazila želju da demokratska Turska poštuje interese i nade svih vjerskih, društvenih i etničkih grupacija.

"Ne želimo Tursku u kojoj vlada osveta, raspad i destabilizacija", dodao je Kocijas.

Lideri EU, uključujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačkog kancelara Angelu Merkel izjavili su da Ankara ne može da uvede najstrožu kaznu, ukoliko želi da jednog dana postane članica EU.

Na pitanje novinara da li će Grčka u Tursku vratiti osam vojnika, koji su helikopterom prebjegli nakon neuspjelog puča, Kocijas je odgovorio da će tu odluku donijeti sudije i ostale vlasti.

"Uzeće se u obzir i koliki je udio vojnika bio u pokušaju udara", napomenuo je Kocijas.

Tri majora, tri kapetana i dva podoficira sletjela su prije sedam dana u grad Aleksandropolj na sjeveru Grčke. Uhapšeni su i zatražili su politički azil u Grčkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: