Svijet
0

Graničarima nekadašnje Njemačke bilo dozvoljeno pucati na bjegunce

FENA
Njemačke vlasti saopćile su da je u dosjeima nekadašnje istočnonjemačke tajne službe STASI otkriven dokument koji ukazuje da su graničari nekadašnje Njemačke demokratske republike (DDR) imali pisanu dozvolu da pucaju u one koji su željeli prebjeći u Zapadnu Njemačku.

Direktorica ureda njemačke vlade zadužene za staranje o državnim arhivama Mariane Birtler rekla je kako otkriveni dokument predstavlja čvrst dokaz da su pripadnici istočnonjemačkih graničnih jedinica imali izričito naređenje da pucaju na prebjege i ubiju ih.

Birtler je kazala da dokument pronađen u istočnonjemačkom gradu Magdeburgu ukazuje kako je graničarima naređeno da bez okljevanja upotrebe vatreno oružje, čak i u slučajevima da granicu prelaze žene i djeca, javio je BBC.

Ona je istaknula da je taj dokument posebno važan budući da bivši istočnonjemački komunistički lideri sve vrijeme negiraju da je na snazi bila politika "pucaj da ubiješ".

Organizacije koje okupljaju žrtve Stasija zahtjevaju od vlasti da identificiraju i sudski gone autora spomenutog dokumenta.

Jedan broj istočnonjemačkih graničara je neposredno nakon sloma DDR-a izveden pred sud, ali su svima izrečene uvjetne zatvorske kazne.

U novootkrivenom dokumentu, koji je napisan u oktobru 1973. godine, operativcima Stasija infiltriranim među graničare je zapravo dato naređenje kako da postupaju prema vojnicima koji pomisle da prebjegnu u Zapadnu Njemačku, prenio je Reuters.

Otkriće tog dokumenta ponovo je podstaknulo debatu o okolnostima smrti više stotina Nijemaca na nekadašnjoj granici, a u trenutku kada se Njemačka sprema da danas obilježi 46 godina od početka podizanja Berlinskog zida koji je dijelio grad od 1961. do 1989. godine, napominje britanska agencija.