{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grafit "Hitler je mesija" na sinagogi u Izraelu

F
11.9.2007. u 13:00
0
0
Grafit "Hitler je mesija" na sinagogi u Izraelu
0
Grafit "Hitler je mesija" na sinagogi u Izraelu
Grafiti "Hitler je mesija" i "Dugo živio Hitler i Isus Krist", uz križeve i svastike, osvanuli su u utorak ujutro na zidovima sinagoge u Eilatu, na krajnjem jugu Izraela, na obali Crvenog mora, koja se nalazi u četvrti gdje su mnoge vjerske institucije i gdje žive religozni Jevreji.
Poruke su otkrili vjernici kada su došli na molitve, samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da je prije mjesec dana u centralnom Izraelu uhapšena grupa od osam mladića, imigranata iz bivšeg SSSR-a, osumnjičenih za neonacističku aktivnost.

"Šokirani smo i bez riječi. To nije upereno protiv rabina, već zemlje i jevrejskog naroda", izjavio je rabin Yair Hadaya, sin glavnoga sefardskog rabina Eilata Moshe Hadaya.

Šef izraelske policije David Koen upozorio je u ponedjeljak da je na desetke ljudi trenutno umiješano u takve prljave poslove, da djeluju u malim i neorganizirnim grupama te najavio da će i oni biti izvedeni pred lice pravde.

Zamjenik komandira policije u Eilatu Eitan Gadasi je rekao da je povedena istraga, ali se čini da je incident izoliran.

"Takvih slučajeva bilo je davno u Eilatu. U ovoj fazi isuviše je rano reći da ovdje postoji neonacistička grupa", rekao je on.

Vjernici se pripremaju za jevrejsku Novu godinu, pa je sinagoga u posljednjih nekoliko dana otvorena od četiri sata ujutro.

Izraelska ministrica obrazovanja Yuli Tamir, prenosi Tanjug, poslala je u ponedjeljak pismo direktorima škola u kome je naglasila da se vijesti o neonacističkoj aktivnosti u zemlji, koje su izazvale zaprepaštenje, ne smiju zanemariti, već se učenicima mora dati prilika da razgovaraju o tome fenomenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: