New York
0

Gradonačelnik troši rekordne svote za svoju fotelju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je od početka kampanje za reizbor na ovaj položaj potrošio rekordnu sumu vlastitih sredstava koju je ikada ijedan pojedinac u SAD-u uložio u nastojanju da se domogne državne funkcije, piše danas "New York Times".

Bloomberg, koji funkciju gradonačelnika New Yorka obavlja već dva mandata, od 2001. do sada je u novoj kampanji potrošio 85 miliona dolara, a predviđa se da će do izbora 3. novembra potrošiti između 110 i 140 miliona dolara.

Gradonačelnik, čije se bogatstvo procjenjuje na 16 milijardi dolara, "koristi svoje bogatstvo da bi utvrdio, kako se čini, nedostižnu finansijsku dominaciju u ovoj trci", piše list.

Bloomberg je vlasnik najveće svjetske kompanije finansijskih vijesti i podataka "Bloomberg L. P." sa sjedištem u New Yorku, koja putem "Bloomberg terminala", svog glavnog proizvoda, pruža usluge finansijskog softvera i vijesti za finansijske kompanije i organizacije širom svijeta.

Suma koju je Bloomberg dosad potrošio u najnovijoj kampanji, čak je 14 puta veća od iznosa koji je uložio njegov demokratski rival William Thompson.

List navodi da je skoro 350.000 dolara od Bloombergove rekordne sume potrošeno na hranu, skoro 300.000 na prijevoz, gotovo 180.000 na namještaj i 40.000 na parking.

Politički i finansijski stručnjaci, međutim, smatraju da bi Bloomberg treći mandat mogao da osvoji oslanjajući se na popularnost koju već uživa među Newyorčanima, te da mu ovakvo rasipno trošenje novca nije neophodno.

U kampanji Michaela Bloomberga, republikanca koji je do prve kampanje za gradonačelnika bio demokrata, angažovano je više od 100 ljudi, što prevazilazi broj zaposlenih u 97 posto preduzeća u New Yorku, naveo je list.