|

Gradonačelnik Pariza protiv gradnje pravoslavne crkve

Gradonačelnik Pariza protiv gradnje pravoslavne crkve
0
S
SRNA
29.2.2012. u 21:18
17
komentara
0

dijeljenja
Gradonačelnik Pariza protiv gradnje pravoslavne crkve Bernard Delanoe
Gradonačelnik Pariza Bernard Delanoe opisao je planiranu gradnju ruske pravoslavne crkve kraj rijeke Sene primjerom "arhitektonske papazjanije" koja nije vrijedna da bude u blizini Ajfelove kule.
Delano je rekao da je projekat, kojim je predviđena gradnja bijele crkve sa pet tradicionalnih zlatnih zvonika sa staklenim krovom, "osrednja arhitektura smišljena na brzinu". Projekat, čiji je dizajn odabran na međunarodnom arhitektonskom takmičenju, usaglasili su 2010. godine predsjednik Francuske Nikolas Sarkozy i šef ruske države Dmitrij Medvedev.

Moskva je već kupila zemljište na lijevoj strani obale Sene. "Želim da izrazim svoje čvrsto protivljenje projektu, koji je ideja Francuske i Rusije i bez saglasnosti grada Pariza. Želio bih da se umiješa Unesco, koji je čuvar obale rijeke Sene, tako da se ne može odobriti nikakva dozvola bez odobrenja stranih stručnjaka", navodi u svom saopštenju gradonačelnik Pariza.

Unesco, čije je sjedište u Parizu, odobrio je status lokacije svjetskog nasljeđa za obale rijeke Sene. Porptarol ruskog predsjednika Viktor Hrekov rekao je da gradonačelnik Pariza ne može blokirati odluku francuskog predsjednika. Prema njegovim riječima, to je Delanoevo lično mišljenje i nema nikakav pravni značaj.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...