Svijet
0

Gradonačelnik Osake zahtijeva od zaposlenika da kažu jesu li tetovirani

FENA
Gradonačelnik Osake naredio je desecima hiljada općinskih službenika da u upitniku koji im je dostavljen odgovore na pitanje o tetovažama, s mogućnošću da ne budu unaprijeđeni ako to ne učine.

Vrlo popularni Toru Hashimoto, zvijezda u usponu japanske politike, ocijenio je da je anketiranje oko 34.000 zaposlenih početkom marta "neophodno radi upravljanja ljudskim resursima".

"Ako neko ignorira legitiman zahtjev svoga pretpostavljenog, izvan sumnje je da može uživati unapređenje", izjavio je Hashimoto novinarima.

Tetovaže nisu rado viđene u Japanu, gdje se povezuju s jakuzama, japanskom mafijom. Javni bazeni i sportske dvorane uglavnom odbijaju tetovirane klijente.

Mediji su objavili da je većina zaposlenika grada Osake odgovorila na upitnik, s oko 110 pozitivnih odgovora, uglavnom čistača ulica, a više od 500 još nije popunilo upitnik.

"Građani se osjećaju neugodno i zaplašeno kad vide tetovaže na službenicima, a to kažnjava grad", kazao je gradonačelnik.

On je u jednoj tv-emisiji, prije nego što je krenuo u politiku, kazao kako bi "odbio" američku pjevačicu Lady Gagu i holivudskog glumca Johnnyja Deepa, oboje tetovirane, kad bi se kandidirali za neko radno mjesto u Osaki.