Svijet
0

Gradonačelnik New Yorka želi treći mandat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je u četvrtak da želi "treći mandat", uglavnom zbog aktuelne financijske krize.

Gradonačelnik je zatražio od gradskog vijeća da izmijeni sadašnje propise koji zabranjuju da se ova dužnost obavlja više od dva četverogodišnja mandata.

Bloomberg je izabran 2001. godine, a ponovo je izabran 2005. godine za drugi mandat, uglavnom i posljednji, koji ističe u 2009. godini.

"Ne treba potcijeniti sadašnju krizu, suočit ćemo se s izazovima bez presedana", izjavio je glasnogovornik na konferenciji za štampu u vijećnici grada New Yorka.

"Sedamsto milijardi dolara iz plana za spašavanje banaka nisu čarobni štapić" i "mogli bismo doživjeti propast", kazao je Bloomberg, ocijenivši da bi njegovo poslovno iskustvo moglo biti korisno za grad.

Šezdesetšestogodišnji Michael Bloomberg, bivši posrednik na Wal Streetu, jedan je od 10 najbogatijih ljudi u SAD-u.

Ovaj osnivač 1981. godine agencije za financijske informacije koja nosi njegovo ime i zapošljava više od 10.000 ljudi, na čelu je bogatstva koje je časopis Forbes prije nekoliko sedmica procijenio na 20 milijardi dolara.