Magazin Forbes
0

Gradonačelnik Moskve najbogatiji ruski političar

FENA
Jurij Lužkov (Foto: AP)
Jurij Lužkov (Foto: AP)
Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov zarađuje najviše od svih ruskih političara, pri čemu su ukupna primanja njegovog domaćinstva prošle godine iznosila 30,94 milijarde rubalja (jedna milijarda dolara), objavilo je rusko izdanje časopisa "Forbes".

Prema podacima s prve godišnje liste najbogatijih ruskih političara i zvaničnika, objavljene na internet sajtu "Forbesa", 73-godišnji Lužkov je prošle godine zaradio osam miliona rubalja (260.000 dolara), dok je ostatak ostvarila njegova žena Jelena Baturina, vlasnica holding kompanije "ZAO Inteko".

Lužkov i 47-godišnja Baturina, jedina žena na listi ruskih milijardera koju su objavili časopisi "Forbs" i "Finans", posjeduju i više nekretnina, među njima kuću u Rusiji površine od 2.531 kvadratni metar, kao i kuću u Velikoj Britaniji od 1.203 kvadratna metra.

Drugi na listi najbogatijih ruskih političara s ukupnim prihodima domaćinstva u 2009. od tri milijarde rubalja (98 miliona dolara) je Sergej Pugačjov, član gornjeg doma ruskog Parlamenta i većinski vlasnik niza kompanija u sektorima od bankarstva do brodogradnje.

Treći s prihodima od 1,6 milijardi rubalja (52 miliona dolara) je član donjeg doma Parlamenta i jedan od osnivača lanca supermarketa "Sedmi kontinent", saopćio je "Forbes".

Ruski zvaničnici su obavezni da prijave zaradu u sklopu programa za borbu protiv korupcije.

Tako je premijer Vladimir Putin za prošlu godinu prijavio prihode od 3,9 miliona rubalja (127.144 dolara), dok je njegova žena Ljudmila zaradila samo 582 rublje i ne posjeduje nekretnine.

Predsjednik Dmitrij Medvedev je istovremeno zaradio 3,3 miliona rubalja (107.584 dolara), dok njegova supruga Svetlana nije ostvarila prihode.