Sporni tvitovi
21

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan traži otkazivanje Trumpove posjete Britaniji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradonačelnik Londona Sadiq Khan pridružio se u četvrtak sve glasnijim pozivima da se otkaže državna posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Velikoj Britaniji zbog njegovog objavljivanja tweetova britanske grupe s ekstremne desnice.

Khan je kazao da je Trump promovirao "nasilnu, ekstremističku grupu" i da njegova zvanična posjeta Britaniji "neće biti dobrodošla".

Trump je postavio na svoj tweet antimuslimanski snimak marginalne grupe ekstremne desnice Britain First, izazivajući oštre osude u Britaniji. Portparol premijerke Therese May izjavio je da je američki predsjednik pogriješio kada je učinio to.

U odgovoru na tu reakciju, Trump je tražio od May da se fokusira na "destruktivni islamski terorizam koji je prisutan u Ujedinjenom Kraljevstvu", umjesto na njega.

Ministrica unutrašnjih poslova Ammber Rudd u četvrtak je ponovila stav vlade da je Trump "pogriješio" kada je objavio snimke s tweeta ekstremističke grupe.

"Nadam se da će komentari premijerke imati izvjestan uticaj na predsjednika", kazala je.

Rudd je poručila poslanicima da "britanski narod ogromnom većinom odbacuje retoriku punu predrasuda s krajnje desnice".

"Ova vlada neće tolerisati nijednu grupu koja širi mržnju demonizirajući ljude druge vjere ili nacije", kazala je.

May je pokušala da uspostavi srdačnije odnose s Trumpom, posjetivši ga u Washingtonu nekoliko dana nakon njegove inauguracije u januaru i ponudivši mu da dođe u državnu posjetu čiji će domaćin biti kraljica Elizabeta II.

Bura izazvana tweetovima izazvala je nove pozive za otkazivanjem posjete. Trump se već suočava sa snažnim protivljenjem u Britaniji zbog njegovih pokušaja da zabrani ulazak u SAD putnicima iz nekoliko muslimanskih zemalja.

Rudd je poručila Donjem domu britanskog parlamenta da je pozivnica prihvaćena i da je posjeta planirana, iako "datumi i precizni aranžmani tek trebaju biti određeni".

Rudd je također pozdravila sugestiju konzervativnog poslanika Petera Bonea da Trump izbriše svoj Twitter nalog.

"Sigurna sam da mnogi od nas djele takav stav", kazala je Rudd, prenosi Associated Press.