Reagirao na Twitteru
0

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan osudio Trumpov "otvoreni rasizam"

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradonačelnik Londona Sadiq Khan pružio je podršku Ilhan Omar i grupi demokrata te je osudio "otvoreni rasizam" predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je, kako navodi, vidljiv u njegovom odnosu prema četiri demokratske članice Kongresa.

Khan je u četvrtak napisao na Twitteru da ove četiri žene vraćaju nadu u ljepšu budućnost SAD-a. Gradonačelnik, koji je musliman kao i Omar, dodao je da su njihov dom Sjedinjene Američke Države, ali da njihova poruka prelazi granice SAD-a.

Khan, koji se u nekoliko navrata sukobio s Trumpom, našao se među britanskim političarima koji su potpisali otvoreno pismo podrške četiri demokratske članice Kongresa, zajedno sa skoro 14.000 drugih potpisnika.

"Zgroženi smo napadom Donalda Trumpa na vas. Njegov otvoreni, besramni rasizam zaprepastio je ljude širom svijeta", stoji u pismu kojim je pružena podrška Ilhan Omar, Rashidi Tlaib, Ayanni Pressley i Alexandriji Ocasio-Cortez.

Pismo podrške je potpisao i lider Laburističke stranke Velike Britanije Jeremy Corbyn, piše CNN.

Podsjećamo da je podrška uslijedila nakon što je Donald Trump proveo dobar dio vremena na svom skupu u ponedjeljak u Greenvilleu, Sjeverna Karolina, napadajući četiri naturalizirane Amerikanke koje su ujedno i članice Kongresa. I dok ih je Trump napadao, gomila je skandirala "Pošaljite ih nazad", tj. u zemlje iz kojih su porijeklom.