Svijet
0

Gradonačelnica Sarajeva ozvaničila završetak projekta obnove fasada u gradu

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je ozvaničila završetak projekta obnove fasada na stambeno-poslovnim objektima iz austro-ugarskog perioda u Titovoj ulici.

Svečanosti su prisustvovali mandatar Vlade Kantona Sarajevo i kantonalni ministar stambenih poslova Samir Silajdžić, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Munib Buljina i predstavnici firme "Neimari", koja je izvodila radove, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

"Ovim projektom predviđeno je vraćanje starog sjaja objektima građenim u austro-ugarskom periodu, koji svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću čine grad Sarajevo prepoznatljivom evropskom metropolom. Upravo uljepšavanje fasada na zgradama koje imaju kulturno-historijski značaj, daje poseban sjaj našem gradu, te doprinosi da Sarajevo ostane vodeća turistička destinacija u BiH", istakla je gradonačelnica Borovac.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 850.000, s tim da je Grad Sarajevo izdvojio 650.000, a Ministarstvo stambenih poslova KS-a 200.000 KM.

Gradonačelnica Borovac najavila je da će se u sljedećoj godini nastaviti projekt sanacije fasada na objektima u ulici Obali Kulina bana.

Grad Sarajevo je u budžetu za 2007. godinu za realizaciju ovog kapitalnog projekta već planirao milion KM, a Kanton Sarajevo iskazao je namjeru da ponovno sufinansira ovaj projekt s 200.000 KM.