{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradnja i energija u Beču – Sajam klimatske zaštite

S
13.2.2008. u 12:43
0
0
Gradnja i energija u Beču – Sajam klimatske zaštite
0
Gradnja i energija u Beču – Sajam klimatske zaštite
U Bečkom sajamskom centru (Messe Wien) će se od 21. do 24. februara 2008. godine održati sajam "Beč: Gradnja i energija 2008“.
Na sajmu, u organizaciji Reed Exhibitions Messe Wien, ove godine će učestvovati oko 520 izlagača, koji će prezentirati širok spektar raznovrsnih mogućnosti na teme gradnja, nadogradnja, renoviranje i finansiranje.

Sajam "Beč: Gradnja i engergija 2008“ je već dugi niz godina u centar svog interesa postavio efikasnu upotrebu materijala, tehnika, sistema i proizvoda sa aspekta uštede energije i smanjenja negativnih posljedica po klimu i okoliš. Stoga je pitanje zaštite klime i okoliša u okviru ovogodišnjeg Sajma dodatno intenzivirano.

S obzirom na aktuelnost diskusija o promjenama klime i zaštite okoliša, u središte interesovanja zemalja širom svijeta sve više nadolazi pitanje energetske efikasnosti kao i uštede energije te energetskih zaliha. Po tom pitanju se naročito u oblasti nekretnina može dosta uznapredovati.

Pored novogradnje, pasivnih kuća i naselja sa niskom potrošnjom energije, na sajmu će se diskutovati i o pitanjima sanacije i renorviranja: izolacija, kvalitetni prozori, eko grijanje, solarna energija su samo neke od brojnih mogućnosti, koje pospješuju smanjenje štetnog utjecaja na klimu i zagađenje okoliša, a svakako će se tematizirati na brojnim štandovima, prezentacijama i predavanjima na Sajmu gradnje u Beču.

Tema stručnog kongresa Austrijskog instituta za građevinsku biologiju i ekologiju (IBO), koji će se odrzati u sklopu Sajma, će biti i tzv. lična energetska karta, koja treba da sadrži energetsko-tehničke podatke određenog objekta, a bazirana je na direktivama EU za izgradnju i gradnju objekata. Ciljevi ovih direktiva su, između ostalog, smanjenje potrošnje energije i zaštita klime.

Lična energetska karta je u Austriji već obavezna za novoizgrađene objekte, dok za sanirane objekte još nisu donesene direktive. Stoga će se na kongresu posebna pažnja posvetiti dotičnoj karti, ciljevima te sprovedbama istih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: