Svijet
0

Gradnja i energija u Beču – Sajam klimatske zaštite

Sarajevo-x.com
U Bečkom sajamskom centru (Messe Wien) će se od 21. do 24. februara 2008. godine održati sajam "Beč: Gradnja i energija 2008“.

Na sajmu, u organizaciji Reed Exhibitions Messe Wien, ove godine će učestvovati oko 520 izlagača, koji će prezentirati širok spektar raznovrsnih mogućnosti na teme gradnja, nadogradnja, renoviranje i finansiranje.

Sajam "Beč: Gradnja i engergija 2008“ je već dugi niz godina u centar svog interesa postavio efikasnu upotrebu materijala, tehnika, sistema i proizvoda sa aspekta uštede energije i smanjenja negativnih posljedica po klimu i okoliš. Stoga je pitanje zaštite klime i okoliša u okviru ovogodišnjeg Sajma dodatno intenzivirano.

S obzirom na aktuelnost diskusija o promjenama klime i zaštite okoliša, u središte interesovanja zemalja širom svijeta sve više nadolazi pitanje energetske efikasnosti kao i uštede energije te energetskih zaliha. Po tom pitanju se naročito u oblasti nekretnina može dosta uznapredovati.

Pored novogradnje, pasivnih kuća i naselja sa niskom potrošnjom energije, na sajmu će se diskutovati i o pitanjima sanacije i renorviranja: izolacija, kvalitetni prozori, eko grijanje, solarna energija su samo neke od brojnih mogućnosti, koje pospješuju smanjenje štetnog utjecaja na klimu i zagađenje okoliša, a svakako će se tematizirati na brojnim štandovima, prezentacijama i predavanjima na Sajmu gradnje u Beču.

Tema stručnog kongresa Austrijskog instituta za građevinsku biologiju i ekologiju (IBO), koji će se odrzati u sklopu Sajma, će biti i tzv. lična energetska karta, koja treba da sadrži energetsko-tehničke podatke određenog objekta, a bazirana je na direktivama EU za izgradnju i gradnju objekata. Ciljevi ovih direktiva su, između ostalog, smanjenje potrošnje energije i zaštita klime.

Lična energetska karta je u Austriji već obavezna za novoizgrađene objekte, dok za sanirane objekte još nisu donesene direktive. Stoga će se na kongresu posebna pažnja posvetiti dotičnoj karti, ciljevima te sprovedbama istih.