Svijet
0

Građevinska inspekcija zabranila radove u Karlovačkoj pivovari

FENA
Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva saopćila je danas da je u Karlovačkoj pivovari zatvorila gradilište nove energane, koja je jedinstvenim projektom vezana s postrojenjem za rekuperaciju ugljičnog dioksida.

Inspekcijskim pregledom 30. marta utvrđeno je da se radovi na postrojenju ne obavljaju u skladu s građevinskom dozvolom.

Time ostaje na snazi rješenje inspekcije zaštite okoliša o privremenoj zabrani rada fermentacije, što znači proizvodnje piva.

Inspekcija je Pivovari naložila otklanjanje nepravilnosti. Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Kata Gojević objasnila je da Karlovačka pivovara za energanu i postrojenje za rekuperaciju CO2 ima jednu građevinsku dozvolu i da ne postoji mogućnost izdavanja parcijalne uporabne dozvole za postrojenje za rekuperaciju jer se za jednu građevinsku dozvolu izdaje jedna jedinstvena uporabna dozvola.

Tako se zabrana odnosi i na produžetak funkcionalne probe sustava za rekuperaciju ugljičnog dioksida kao zadnje faze građenja, kaže se u saopćenju Ministarstva.

Proba rada postrojenja za rekuperaciju ugljičnog dioksida obavljena je od 20. do 26. marta sukladno glavnom izvedbenom projektu strojarskih i termoenergetskih instalacija nove energane. Ona nije u potpunosti uspjela zbog rupe u balonu za spremanje ugljičnog dioksida.

Pivovara je Inspekciju obavijestila o tome 28. marta i najavila da će 31. marta nastaviti s probom toga sustava.

Problemi u Karlovačkoj pivovari uočeni su nakon što su 23. februara kod Pivovarskog potoka smrtno stradali jedan čovjek i njegov pas. U danima koji su uslijedili kriminalističkom je obradom utvrđeno da je Karlovačka pivovara "protuzakonito u ispust sustava oborinskih voda usmjerila ugljični dioksid i time dovela do znatnijeg onečišćenja okoliša".

Tada je po nalogu Eko-stožera početkom ožujka "ispust ugljičnog dioksida privremeno preusmjeren u zrak, do osposobljavanja uređaja za rekuperaciju ugljičnog dioksida, uz obavezu konstantnog mjerenja".