{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj

F
8.4.2008. u 16:26
0
0
Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj
0
Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj
Građani Srbije i Crne Gore su i u prva tri mjeseca ove godine, poslije Iračana, podnijeli najveći broj zahtjeva za azil u Njemačkoj, saopćilo je u utorak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.
Od januara do marta ove godine građani Srbije i CG su podnijeli 501 zahtjev za dobivanje azila, dok su Iračani uputili 1.995 molbi, što je najveći broj.

Kada je riječ samo o martu, u tom mjesecu ove godine je od građana Srbije i CG stiglo 145 zahtjeva, a od Iračana, koji su i u martu bili na prvom mjestu, 479 molbi.

U ukupnom broju zahtjeva za azil u Njemačkoj u prva tri mjeseca ove godine na prvom mjestu su Iračani, zatim slijede građani Srbije i CG, a na trećem mjestu su Turci.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu je saopćilo da je u prva tri mjeseca ukupan broj zahtjeva za azil povećan za 30 posto u odnosu na isti period lani.

Od januara do marta ove godine podneseno je ukupno 5.866 zahtjeva, što je za 1.337 zahtjeva više nego u istom periodu prošle godine.

Građani iz Srbije i Crne Gore se zapravo već godinama nalaze na samom vrhu kada je riječ o zahtjevima za sticanje azila u Njemačkoj.

Oni su također među najbrojnijima i kada je riječ o ''novim Nijemcima'', odnosno, o sticanju njemačkog državljanstva i 2006. godine se poslije Turaka bili na drugom mjestu.

U toj godini je prema oficijelnim podacima njemačkoga saveznog zavoda za statistiku 12.611 osoba porijeklom iz Srbije i Crne Gore dobilo njemačko državljanstvo, što je čak za 43 posto više nego u 2005. godini, prenio je Tanjug.

U 2006. godini je prvi put nakon 2000. godine broj odobrenih zahtjeva za njemačko državljanstvo povećan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: