{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj

F
8.4.2008. u 16:26
0
0
Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj
0
Građani Srbije i Crne Gore i ove godine među najbrojnijim azilantima u Njemačkoj
Građani Srbije i Crne Gore su i u prva tri mjeseca ove godine, poslije Iračana, podnijeli najveći broj zahtjeva za azil u Njemačkoj, saopćilo je u utorak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Od januara do marta ove godine građani Srbije i CG su podnijeli 501 zahtjev za dobivanje azila, dok su Iračani uputili 1.995 molbi, što je najveći broj.

Kada je riječ samo o martu, u tom mjesecu ove godine je od građana Srbije i CG stiglo 145 zahtjeva, a od Iračana, koji su i u martu bili na prvom mjestu, 479 molbi.

U ukupnom broju zahtjeva za azil u Njemačkoj u prva tri mjeseca ove godine na prvom mjestu su Iračani, zatim slijede građani Srbije i CG, a na trećem mjestu su Turci.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu je saopćilo da je u prva tri mjeseca ukupan broj zahtjeva za azil povećan za 30 posto u odnosu na isti period lani.

Od januara do marta ove godine podneseno je ukupno 5.866 zahtjeva, što je za 1.337 zahtjeva više nego u istom periodu prošle godine.

Građani iz Srbije i Crne Gore se zapravo već godinama nalaze na samom vrhu kada je riječ o zahtjevima za sticanje azila u Njemačkoj.

Oni su također među najbrojnijima i kada je riječ o ''novim Nijemcima'', odnosno, o sticanju njemačkog državljanstva i 2006. godine se poslije Turaka bili na drugom mjestu.

U toj godini je prema oficijelnim podacima njemačkoga saveznog zavoda za statistiku 12.611 osoba porijeklom iz Srbije i Crne Gore dobilo njemačko državljanstvo, što je čak za 43 posto više nego u 2005. godini, prenio je Tanjug.

U 2006. godini je prvi put nakon 2000. godine broj odobrenih zahtjeva za njemačko državljanstvo povećan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: