Malta
0

Građani na referendumu odlučuju o razvodu braka

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građani Malte danas glasaju na referendumu o dozvoli razvoda braka na ovoj ostrvskoj državi u Sredozemnom moru.

Malta, zemlja sa oko 400 000 stanovnika, je jedina država na svijetu u kojoj nije dozvoljen razvod.

Prema odluci nacionalnog parlamenta, referendum neće imati obavezujući, već samo savjetodavni karakter.

Punoljetni građani najmanje članice Evropske unije odgovaraće na pitanje: "da li biste ponudili mogućnost razvoda bračnim parovima koji ne žive zajedno bar četiri godine, a nema realnih izgleda da se pomire, uz uslov da su im djeca zbrinuta na odgovarajući način".

Oko 95 odsto stanovnika Malte su katolici, a po jedna crkva postoji na svakih 1‚2 kvadratnih kilometara.

Član vladajuće Nacionalističke partije, desnog centra, Džefri Puličino Orlando, šokirao je svoju vlastitu partiju u julu prošle godine kada je iznio prijedlog zakona o uvođenju konzervativnog oblika razvoda.

Prijedlog je zasnovan na irskom modelu prema kome par mora da budu rastavljen četiri godine prije nego stekne pravo na razvod.
Premijer Lorens Gonzi, koji se oštro protivi razvodu, ali nema prostora za manevrisanje jer njegova vlada ima samo jedno mjesto više u parlamentu, na kraju se odlučio za referendum, imajući na umu da se prije posljednjih izvora nije pominjao razvod i da su ljudi možda promijenili stav o tome.

Lider opozicione Laburističke partije Jozef Muskat rekao je da on "svim silama" podržava razvod, dok se neki članovi njegove partije tome protive.

"Referendum o razvodu je glasanje za modernizaciju i šansa za one kojima je brak propao da počnu ponovo", rekao je Muskat u četvrtak, posljednjeg dana kampanje.

On je dodao da je krajnje vrijeme da se razvodu priđe racionalno, a ne kao religijskoj dogmi.

"Želim da živim u evropskoj državi u punom smislu te riječi. Nije dovoljno samo to što mogu na aerodromima da stanem u red sa građanima Evropske unije, već želim da dijelim sve evropske vrijednosti", rekao je Muskat.

Za Gonzija, sa druge strane, razvod ne predstavlja rješenje.
"Moramo da pomognemo ljudima čiji se brak raspada, ali moramo da pomognemo parovima da se bolje pripreme za brak kako ne bi dolazilo do raspada, kao i da učinimo sve da se vječita institucija braka usadi mladim ljudima", rekao je Gonzi.

Referendum se vidi i kao test uticaja Katoličke crkve u zemlji u kojoj 72 odsto stanovnika odlaze nedjeljom u crkvu.

Skoro svi parovi na Malti vjenčavaju se u crkvi.

Zajednički život i rađanje djece van braka u porastu je na Malti, a bračni parovi mogu da se rastave, ali nemaju pravo na novi brak.

Poništenje braka dobija se veoma rijetko od strane specijalno postavljenog crkvenog tribunala, ali taj proces traje nekoliko godina.
Poništenje znači da brak "nikad nije postojao", obično jer postoji neka prepreka za koju drugi bračni partner nije znao.

Samo razvod dobijen u inostranstvu priznaje se na Malti.

Prema anketama javnog mnjenja oko 40 odsto stanovnika Malte još uvijek je neopredjeljeno po pitanju razvoda.

Političke partije nisu direktno vodile kampanju povodom ovoga, znajući da su njihove pristalice podijeljene oko toga.

Rezultati referenduma biće poznati večeras.