Svijet
0

Građani EU-a protiv kloniranja životinja namijenjenih ishrani

FENA
Najveći dio stanovnika Evropske unije sumnja u opravdanost kloniranja životinja namijenjenih ishrani, dok ih 67 posto smatra da je ono opravdano ako se koristi da bi se očuvale rijetke vrste, pokazuje istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje je obavljeno na zahtjev Evropske komisije, koja je time željela provjeriti kako da se postavi u ovoj oblasti, izvještava Reuters.

Da su dugoročni učinci kloniranja nepoznati, smatra 84 posto anketiranih stanovnika Unije, 58 posto misli da nema opravdanja za kloniranje stoke namijenjene ishrani, dok bi 28 posto to "u izvjesnim okolnostima" moglo prihvatiti.

Evropska komisija je zatražila o ovom pitanju i mišljenje Evropske uprave za sigurnost hrane (EFSA) i Evropske grupacije za etiku (EGE).

Kloniranje životinja je tehnologija u usponu u Sjedinjenim Državama i Evropi i ako bi se pokazalo ekonomski isplativim, meso i drugi produkti kloniranih životinja mogli bi ući u lanac ishrane širom svijeta.

Dosad je klonirano na stotine životinja, uglavnom u SAD-u. Zvaničnici EU-a tvrde da Britanija i Njemačka podržavaju ovu praksu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) u aprilu ove godine objavilo je da uskoro neće ukinuti dobrovoljni moratorij na prodaju mesa i mlijeka kloniranih životinja.

U anketi Eurobarometra 57 posto ispitanika je kazalo da bi kloniranje moglo biti opravdano i ako povećava otpornost životinja na bolesti, dok čak 86 posto smatra da bi od uključenja produkata kloniranih životinja u lanac ishrane korist imala prehrambena industrija.

Lobistička organizacija za zaštitu životinja Eurogrupa za životinje pozdravila je ovo istraživanje i apelirala na Komisiju da predloži zabranu kloniranja životinja namijenjenih ishrani.