Svijet
6

Graditelji uništili piramidu u Peruu

Klix.ba
El Paraiso (Foto: AFP)
El Paraiso (Foto: AFP)
Vlasti u Peruu su saopćile da je piramida, koja se nalazi na najstarijoj arheološkoj lokaciji u blizini glavnog grada Lime, potpuno uništena.

Peruanske vlasti namjeravaju tužiti dvije kompanije koje se bave nekretninama, a koje su uništile piramidu visoku šest metara. Arheolozi kažu da su graditelji načinili nepopravljivu štetu. Piramida je bila jedna od 12 koje su prenađene u kompleksu El Paraiso, a vjeruje se da je stara barem 4.000 godina.

Ova lokacija datira iz perioda od 3500. do 1800. godine prije Krista, a nalazi se tek nekoliko kilometara od Lime. Prema mišljenju ministarstva turizma, ova je lokacija bila religiozni i administrativni centar mnogo prije dolaska civilizacije Inka.

Zamjenik ministarstva kulturnog naslijeđa, Rafael Varon, rekao je da je piramida srušena tokom vikenda. Radnici kompanije su koristili tešku mašineriju, a pokušali su uništiti i još tri okolne piramide, ali su ih zaustavili ljudi koji su se tu zatekli. Varon je rekao da će tužiti dvije kompanije.

Direktor projekta iskopavanja u El Paraisu, Marco Guilen, rekao je da su radnici nanijeli nepopravljivu štetu historiji Perua, objavio je BBC.