Svijet
28

FOTO+VIDEO / Gradić West razrušen i sablasno pust nakon eksplozije u fabrici gnojiva

Klix.ba
Gradić West u američkoj saveznoj državi Teksas gotovo da je u potpunosti nestao nakon snažne eksplozije u fabrici gnojiva. Ulice su nestale, zgrade oštećene, zemlja spaljena, a olupine vozila se nalaze na sve strane. Građani su evakuisani, ali neki su odlučili samovoljno se vratiti kako bi pokušali spasiti bar dio svoje imovine. U tragediji je stradalo najmanje 15 ljudi.

"Škole više nema, kuće su uništene. Ovo je užasno", kazao je Sammy Chavez sa suzama u očima. On je bio u kamionu u trenutku nesreće i gledao kako vatra guta njegov grad.

U Westu živi blizu 3.000 ljudi, većinom Čeha.

Derrick Hurtt je u trenutku eksplozije bio u kamionu sa kćerkom. On je uspio snimiti video s udaljenosti od 280 metara od mjesta "apokalipse".

"Eksplozija je doslovno odigla vozilo od tla. Sve se tako brzo desilo", ispričao je za NBC News potreseni Hurtt.

George Smith je novinarima ispričao da su od siline eksplozije popucali svi prozori.

"Bila je to veoma jaka eksplozija. Stakla na prozorima su popucala, krov se počeo rušiti, nestalo je struje... Cijela ulica je nestala u jednom trenutku", kazao je.

Građani koji su bili udaljeni nekoliko blokova od fabrike ispričali su da su od siline eksplozije pali na zemlju.

"Apartmansko naselje, škola i starački dom su uništeni. Pacijente iz staračkog doma smo prenosili na stadion", ispričala je Crystal Anthony.

Eksplozija je uzrokovala štetu čak i na kućama koje su udaljene i do 80 kilometara od fabrike gnojiva. Uzrok eksplozije nije poznat, ali zvaničnici službi za vanredne situacije navode da je mogući krivac amonijak. Tokom dana u gradu su uglavnom policajci, vojska i vatrogasci, a građani su izmješteni na sigurno.